Hlavní obsah

Dvě české lodě postoupily v Poznani do finále a pojedou o Londýn

Kajakář Josef Dostál a deblkajak Daniel Havel a Jan Štěrba postoupili do finále evropské olympijské kvalifikace rychlostních kanoistů v Poznani a ve čtvrtek pojedou o účast v Londýně. Aby se na hry kvalifikovali, musejí ve finále skončit do druhého místa. Kvůli silnému větru a vysokým vlnám byly dnešní závody podle mnohých takřka neregulérní.

Foto: Vít Chalupa

Deblkajakáři Jan Štěrba (vpravo) a Ondřej Horský. Ilustrační foto.

Článek

"Není to správně zvolené místo a nyní se to potvrdilo," řekl v tiskové zprávě reprezentační kouč Martin Doktor, který poznaňský kanál neměl ve své kariéře v oblibě. "Vlny jsou tady skutečně vražedné. Ale někdo v tom umí jezdit. My to bohužel nejsme," uvedl Doktor.

Dostál se z rozjížďky na 1000 m protrápil na posledním postupovém místě do semifinále, kde rovněž ve vysokých vlnách prošel do finále jako třetí. "To jsem ještě nezažil. Zpočátku se mi jelo dobře, ale pak jsem musel kvůli obrovským vlnám výrazně zpomalit. Nemohl jsem pádlovat," řekl juniorský mistr Evropy a světa.

K Londýnu se přiblížili také Havel a Štěrba, kteří byli na 1000 m třetí ve své rozjížďce a postoupili přímo do finále A. "Vydali jsme se tak ze 70 procent. Byla to hodně kontrolovaná jízda," řekl háček Havel.

Štěrba bojoval víc s vodou než se soupeři. "Byl to spíš sjezd na divoké vodě. Posledních 200 metrů jsem se snažil vše vyrovnávat, abychom nespadli do vody," uvedl.

Jana Blahová a Filip Šváb, kanoista Martin Fuksa (všichni 200 m) a deblkajak Anna Adamová a Lucie Matoušková na 500 m postoupili z rozjížděk do čtvrtečních semifinále. "Nezbývá než se modlit, aby ten vítr ustál a hlavně se netvořily takové vlny," řekla Blahová.

Ze hry jsou kajakářka Andrea Doktorová (500 m) a deblkajak Jiří Kraft a Branko Tarkulič (200 m).

Reklama

Související témata: