Hlavní obsah

Skifař Synek vyhrál i druhý závod SP, porazil i Drysdalea

Lucern
Aktualizováno

Skifař Ondřej Synek vyhrál i druhý závod Světového poháru ve veslování v Lucernu, když ve finiši porazil pětinásobného světového šampiona Mahého Drysdalea z Nového Zélandu. Veslař pražské Dukly má tak prakticky jistý i triumf v celém seriálu.

Foto: Pavel Lebeda

Ondřej Synek

Článek

Na stupních vítězů na jezeře Rotsee skončila i skifařka Miroslava Knapková, která obsadila třetí místo. Úřadující světová šampionka nestačila stejně jako v prvním závodě SP v Bělehradu na vítěznou Číňanku Čang Siou-jün, druhá skončila Australanka Kim Crowová.

Synek se s Drysdalem utkal poprvé a podle všeho i naposledy před olympijskými hrami v Londýně. V semifinále skončil český reprezentant až třetí za Drysdalem a Alanem Campbellem z Británie, ale evidentně šetřil síly na dnešní finále.

Rozhodující bitva nabídla fanouškům skvělé představení. Synek se od počátku držel v čele společně s Drysdalem a jejich soupeři postupně odpadali. V závěrečném finiši poté světový šampion z roku 2010 porazil Drysdalea o pět desetin sekundy.

Knapková se od začátku finále snažila držet krok hlavně s Čang Siou-jün, závodu ale nečekaně dlouho kralovala Australanka Crowová, která se běžně skifu nevěnuje. Členka loňského stříbrného dvojskifu na MS měla v průběhu trati náskok i více než pět sekund na Číňanku i Knapkovou, ale v závěru odpadla a jen těsně uhájila druhé místo před českou reprezentantkou.

Ve finále se představily i sestry Jitka a Lenka Antošovy, které obsadily ve dvojskifu čtvrté místo. Po bronzové příčce z úvodního závodu olympijské sezony před třemi týdny v Bělehradu nestačily na suverénní Britky, Němky a Polky.

Sestry Antošovy, trojnásobné medailistky v SP v kariéře, se od startu držely v popředí s nejlepšími loďmi, mezi nimiž čněly britské favoritky Anna Watkinsová a Katherine Graingerová.

České vicemistryně Evropy z roku 2009 se držely v polovině závodu těsně třetí, v závěrečném kilometru ale klesly až za Polky Fularczykovou s Michalskou. Stříbro braly Němky Opeltová, Thieleová.

Závěrečný třetí závod SP se uskuteční v Mnichově od 15. do 17. června, například Synek a Knapková by ale v Německu neměli startovat, neboť ve stejném termínu mají absolvovat závěrečnou předolympijskou přípravu.

Druhý závod SP ve veslování v Lucernu
Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 6:44,54.
Skif leh. vah: 1. Freeman-Pask (Brit.) 6:53,48, ...finále B: 5. Slavík (ČR) 7:15,15.
Dvojka bez korm.: 1. Bond, Murray (N. Zél.) 6:24,04.
Dvojka bez korm. leh. vah: 1. Pijs, Greidanus (Niz.) 6:29,92.
Dvojskif: 1. Krüger, Knittel (Něm.) 6:14,76.
Dvojskif leh. vah: 1. Azou, Delayre (Fr.) 6:22,78.
Čtyřka bez korm.: 1. Británie (Triggs Hodge, James, Reed, Gregory) 5:50,84.
Čtyřka bez korm. leh. vah: 1. Čína (Wang Tchie-sin, Čang Kuo-lin, Chuang Če, Jü Čcheng-kang) 5:53,10, ...finále B: 3. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:03,42.
Párová čtyřka: 1. Chorvatsko (V. Sinkovič, Martin, D. Sinkovič, Sain) 5:42,42.
Osma: 1. Německo (Wilke, Menningen, Müller, Schmidt, Reinelt, Johannesen, Kuffner, Adamski, korm. Sauer) 5:27,47.
Ženy:
Skif: 1. Čang Siou-jün (Čína) 7:25,49, ...3. Knapková (ČR) 7:26,91.
Skif leh. vah: 1. Taupeová-Traerová (Rak.) 7:31,08.
Dvojka bez korm.: 1. Gloverová, Stanningová (Brit.) 7:02,14.
Dvojskif: 1. Watkinsová, Graignerová (Brit.) 6:52,52 ...4. J. Antošová, L. Antošová (ČR) 6:56,92.
Dvojskif leh. vah: 1. Chuang Wen-i, Sü Tung-siang (Čína) 7:04,14.
Párová čtyřka: 1. Ukrajina (Dementěvová, Koženkovová, Dovgodková, Tarasenková) 6:15,37.
Osma: 1. USA (Daviesová, Lindová, Ritzelová, Musnickiová, Polková, Redmanová, Franciaová, Lofgrenová, korm. Whippleová) 5:59,26.

Reklama