Hlavní obsah

Australští plavci budou muset kvůli nevhodné fotce předčasně z OH

O start na olympijských hrách v Pekingu přišel australský plavec Nick D'Arcy kvůli rvačce, z Londýna zas bude muset ihned po skončení svých závodů odletět. Stejný osud čeká jeho parťáka Kenricka Monka. Národní olympijský výbor je dnes potrestal za to, že na své profily na Twitteru a Facebooku vyvěsili fotografii, na které pózují ozbrojení v obchodě se zbraněmi v USA, kde byli s reprezentací na soustředění.

Článek

Poté, co v Austrálii vzbudilo jejich počínání nevoli, museli fotku stáhnout. Od funkcionářů v sobotu navíc dostali měsíční zákaz používat sociální sítě, který zahrnuje celé období londýnské olympiády.

D'Arcy s Monkem budou muset opustit dějiště her nejpozději 4. srpna, kdy skončí plavecké závody. Jejich kolegové si budou moct užívat olympijskou atmosféru v Londýně až do konce, tedy do 12. srpna.

"Nemůžeme riskovat reputaci australského týmu, který má vysoké požadavky na vystupování," uvedl šéf mise Nick Green, který oběma plavcům v dopise napsal, že nemají rozum.

Čtyřiadvacetiletí závodníci se za své jednání omluvili. "Měla to být legrace," řekl D'Arcy novinářům po návratu z USA. "Jestli jsme někoho urazili, tak se omlouváme. To jsme nechtěli," uvedl plavec, který je medailovou nadějí v závodu na 200 metrů motýlek. Monk je členem štafety na 4x200 metrů volný způsob.

O účast v Pekingu D'Arcy přišel poté, co se v březnu 2008 porval v baru v Sydney s týmovým kolegou Simonem Cowleyem a způsobil mu několik zlomenin v obličeji. Byl vyřazen z nominace a soud mu uložil za ublížení na zdraví podmínku na 14 měsíců. Cowleymu musel zaplatit odškodné v přepočtu asi 3,6 miliónu korun.

Reklama

Související témata: