Hlavní obsah

Phelps oslavil narozeniny další cennou výhrou nad Lochtem

Omaha

V nejsledovanějším duelu amerických plaveckých hvězd před olympijskými hrami byl rychlejší Michael Phelps. Čtrnáctinásobný olympijský vítěz na národní kvalifikaci ve městě Omaha porazil úřadujícího mistra světa a světového rekordmana Ryana Lochteho v polohovém závodu na 200 metrů o devět setin. Phelps vyhrál v nejlepším letošním výkonu 1:54,84 minuty a nadělil si ideální dárek k sobotním 27. narozeninám.

Foto: Jeff Haynes, Reuters

Americký plavec Michael Phelps

Článek

Během kvalifikačních soubojů porazil Lochteho už na kraulařské dvoustovce, ale prohrál s ním na úvod polohovku na 400 metrů. Na poloviční trati, která by měla patřit k vrcholům olympijských her, byl Phelps rychlejší. "Je příjemné vrátit se na vítěznou vlnu," řekl novinářům. "Ale není až tak důležité, co se děje tady, to hlavní přijde za pár týdnů," dodal Phelps.

Oba američtí velikáni se v bazénu při americké kvalifikaci utkají ještě jednou, v nedělním finále na 100 metrů motýlek. Phelps do něj postoupil nejrychlejším časem ze semifinále 51,35, což je rovněž nejlepší letošní světový výkon.

V londýnském bazénu bude Phelps obhajovat všech osm zlatých olympijských medailí z Pekingu (z toho tři ve štafetě), Lochte už se kvalifikoval do čtyř závodů, ale na rozdíl od svého rivala nemá jisté místo ve všech třech štafetách.

Reklama