Hlavní obsah

Benjamínek výpravy Micka chce v Londýně zatím jen okukovat hvězdy

Letos zlomil nejstarší plavecký rekord Daniela Machka na 1500 metrů volný způsob, který odolával neskutečných 34 let. Přesto bude sedmnáctiletý benjamínek české výpravy Jan Micka na OH v Londýně jen okukovat hvězdy. Na nejlepší zatím nemá, ale na příští olympiádě už by mohl stát na stupních vítězů. To vycítila i mezinárodní federace FINA, která mu na poslední chvíli doručila pozvánku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Český plavec Jan Micka.

Článek

Když mu minulý týden řekla trenérka Jaroslava Passerová, že pojede na olympiádu, nevěřil. "To je nějaká blbost. Nějaký vtip, ne?" myslel si. Ale když uviděl, jak se pro něj zařizuje termín odletu, musel novinku zavolat domů. "Rozklepaly se mi ruce, maminka se rozbrečela a pak i já," řekl po víkendovém mistrovství České republiky, kde překonal vlastní český rekord na trati 800 metrů volný způsob.

Plánoval si s rodiči volno na chatě

Už si totiž plánoval, jak bude mít první týden v srpnu volno, jak ho stráví s rodiči na chatě a sledováním olympijských her u televize. "FINA už dávno vybrala plavce s limity B, takže jsem v to ani nedoufal. Místo volna tak pojedu do Londýna. Jsem samozřejmě moc rád, že to vyšlo. Strašně se na to těším, jak budu okukovat ostatní, jak se připravují. Budou to pro mě další velké nové zkušenosti, jsem na to hodně zvědavý," povídal nadšeně.

Větší talent v Česku nebyl

Rodák z Prahy je považován za velký talent českého plavání, je občas přirovnáván ke Květoslavu Svobodovi, který se stal před dvanácti lety dvojnásobným juniorským mistrem Evropy i evropským rekordmanem. K tomu má Micka sice ještě daleko, ale větší talent mezi muži v Čechách od té doby nebyl. "Časy plave skvělé. Evropa a svět je sice pořád trochu někde jinde, ale bude mezi juniory i příští sezónu, tak uvidíme. Každopádně to je hodně velký talent," řekl kouč reprezentace Jiří Kyněra.

Micka plave od osmi let. Vždy to pro něj byla zábava, v posledních dvou letech se mu stala i prací. Je členem vysokoškolského centra a členem USK Praha. "Vždy jsem snil o tom, že bych se chtěl dostat na olympijské hry. Doufal jsem, že by to mohlo vyjít za čtyři roky v Riu. Ale tohle je velký fofr," usmíval se.

Neví proto, co s ním udělá stres. Už několikrát před velkými závody zažil trému, byť loni stál dvakrát na stupních vítězů při Olympijských hrách mládeže EYOF v Turecku a letos skončil dvakrát čtvrtý na mistrovství Evropy juniorů. "Bojím se, že začnu být nervózní a začnu zmatkovat. Snažím se být v klidu, ale občas jsem nervózní dva dny před závody, párkrát jsem z toho měl i horečky, snad to ale dobře dopadne," věřil.

Trénuje v Praze mimo jiné i s dlouholetou nejlepší českou dálkovou plavkyní Janou Pechanovou, která stále střídá obě plavecké disciplíny, a pochvaluje si to. Sám totiž koketuje se závody na volné vodě a v bazénu na délce 5000 metrů. "Kdysi jsem začínal s motýlkem, ale jde mi nejvíc kraul a dlouhé tratě, tak u toho zatím zůstanu," plánoval.

Hlavní je bazén

Mezi dálkové plavce si chce odskočit maximálně dvakrát za rok, byť už loni byl druhý na MČR na 5000 metrů a letos na této trati dokonce vyhrál mezi specialisty a zaplaval český rekord. A po olympijských hrách se zúčastní mistrovství světa juniorů v dálkovém plavání v Kanadě, kam se kvalifikoval na trati 7,5 kilometrů. "Nevím, jak to bude v budoucnosti, ale hlavní je pro mě nyní bazén," prohlásil.

Reklama