Hlavní obsah

Slalomáři Hradilek a Ježek vyhráli na SP v Troji kvalifikaci

Kajakář Vavřinec Hradilek, kanoista Stanislav Ježek a deblkanoisté Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek vyhráli na trojském kanálu v Praze kvalifikaci na víkendové závody Světového poháru ve vodním slalomu. Stříbrný olympionik Hradilek sice ve druhé kvalifikační jízdě minul branku, ale jasně nejrychlejší čas z prvního kola mu stačil k prvenství s téměř dvousekundovým náskokem před Němcem Fabianem Dörflerem.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Vavřinec Hradilek na olympijské trati v Lee Valley

Článek

"Bylo to po včerejšku a vůbec celém týdnu (po návratu z úspěšné olympiády) těžké se do toho zase dostat, ale těšil jsem se moc na atmosféru," řekl Hradilek. "Při druhé jízdě mi napsali 50, nechápu proč, ale je to jedno, o nic nejde," dodal.

Také Volf se Štěpánkem si ve druhé jízdě připsali penalizaci 50 sekund za neprojetou branku, ale díky první jízdě porazili druhé Francouze Pierra Labarelleho a Nicolase Peschiera o více než dvě sekundy.

"Sice jsme v první jízdě jasně postoupili, i tak jsme chtěli tu druhou zajet čistě. Ale trošku jsem zariskoval. První jízda byla dobrá, konkurenceschopná, takže jsme spokojení," řekl Štěpánek. V roli favoritů se dvojnásobní olympijští medailisté z Atén a Pekingu necítí. "Nemám pocit, že bychom to tu měli vyhrát. Po olympiádě nemáme zrovna sebevědomí nahoře, projevilo se to i na mistrovství republiky. Chceme si tu hlavně spravit chuť," uvedl Volf.

Kvalifikaci zvládly všechny domácí lodě. Mezi kanoistkami byla druhá Kateřina Hošková, i když ve druhé jízdě minula branku. Nejlepší českou kajakářkou byla na čtvrtém místě Kateřina Kudějová, která na první Corinnu Kühnleovou z Rakouska ztratila 2,65 sekundy. "Trochu mě děsí, že to proběhlo tak hladce. Nic mě nepřekvapilo, ale jak foukalo, trochu jsem měla ztuhlé ruce. Denní pauza před finále mi vyhovuje, odpočinu si," uvedl Kudějová.

Dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová, která postoupila šestým časem, naopak z jednodenní přestávky mezi kvalifikací a semifinále radost neměla. "Nemám to moc ráda. Ale půjdu nějaké sprinty na rovné vodě a pak zafandit klukům. Po první jízdě mi manžel říkal, jestli chci vůbec jet, začalo víc foukat, ale říkala jsem si, že by mi ta jízda v neděli mohla chybět," uvedla čtyřiačtyřicetiletá kajakářka.

Ve druhé jízdě dostala penalizaci 50 sekund za neprojetí třinácté branky. "Byl to trochu riskantní průjezd, ale to teď neřeším. Nešlo to moc zkracovat, v druhé jízdě jsem si párkrát úplně dobře nenajela, ale aspoň jsem si to vyzkoušela. Do neděle můžu ještě zrychlit," řekla Hilgertová.

Pátý muž z olympijských her Ježek také vedl už po prvním kole, a to i s jedním dotykem branky, bezchybnou druhou jízdu pak zvládl v nejlepším čase dne a odolal útoku Brita Davida Florence. Stříbrný olympijský medailista ze závodu deblkanoí za Ježkem zaostal o 87 setin.

"Na závodech si závodníci sjedou občas kvalifikaci jen tak, ale tady jsem doma, lidi to sledují a jsou rádi, když jsme první. Tak musím závodit i v kvalifikaci. Horší je, když se pak nepovede semifinále nebo finále," řekl Ježek.

V sobotu se pojedou od 9:00 semifinále C1 ženy, C1 muži a K1 muži, finálový blok odstartuje ve 12:30. Zbylé kategorie K1 ženy a C2 muži absolvují v neděli semifinále od 9:30 a finále od 12:00.

Reklama

Související témata: