Hlavní obsah

Tak mrtvej jsem dlouho nebyl... Hradilek okusil drsnost Dolomitenmanna

Michal OsobaPrávo

Když dojel svůj úsek, pět minut se ztěžka vydýchával. Stříbrnému kajakáři z londýnské olympiády Vavřinci Hradilkovi dala premiéra v závodě extrémních štafet Dolomitenmann pořádně zabrat. S týmem Odlo skončil v okolí rakouského Lienzu šestý.

Foto: Vítek Ludvík

Vavřinec Hradilek z týmu Odlo na trati Dolomitenmanna.

Článek

Hned po závodě jste říkal, že už Dolomitenmanna asi nikdy znovu nepojedete, čím to?

Nechtěl jsem tam závodit o první místo ve své kategorii, ale pomoct našemu týmu, což se mi moc nepovedlo. Bylo strašně náročné pádlovat třicet minut proti proudu, což je něco jiného než 90 sekund při slalomu. Navíc mi hned při úvodním skoku spadla šprajda, tak jsem musel zastavit a vylévat vodu z lodi, což mě stálo dost sil i času. Po dojezdu jsem sice tvrdil, že nikdy víc, ale už cestou zpátky jsem si říkal, že kdybych na to pořádně potrénoval a neměl tak nabitý program jako letos po olympiádě, tak bych to ještě zkusil.

Kdy jste byl naposledy takhle vyřízený jako teď po dojezdu?

Už dlouho jsem nebyl tak mrtvej. Myslel jsem i na ostatní v týmu, kdybych jel sám na sebe, asi bych to zabalil. Ten konec jsem pak už jel docela dobře, na tu minutovou ztrátu na startu ten čas ještě nebyl tak špatný.

Měl jste ze sedmimetrového seskoku, kterým kajakářská část začínala, respekt?

Ani ne, zkusil jsem si ho v tréninku a vždycky mi šel, žádný strach, je to jen pád do vody. Na mistrovství světa v extrémním kayakingu, kam se chystám v říjnu, je ten skok ještě větší.

Na kterou z dalších disciplín vedle kajaku byste si troufl?

Padáčkář z našeho amatérského týmu mě před závodem vzal na tandem a letěl jsem na paraglidu. Moc se mi to líbilo, přemýšlím, že bych si udělal kurz, člověk vidí svět úplně jinak. Takže k tomu bych měl nejblíž. Běhám rád, na kole také jezdím, ale na závod bych si asi netroufl.

Své parťáky z týmu Odlo bikera Hynka, slovenského paraglidistu Beňa nebo keňského běžce Kosgeie jste poprvé viděl až na místě?

Ano. Keňan byl vtipnej, moc si to užíval, rád jsem ho poznal. Padáčkáře jsem moc nepotkal ani při závodě, a Kristián Hynek předvedl parádní výkon, hodně nás vytáhl, zajel nejlepší čas.

Poznal jste tedy spoustu lidí i z ostatních sportů?

To na tom bylo hrozně hezké, potkal jsem i lidi, co jsem dlouho neviděl. A příjemné bylo i setkání s osobnostmi jako Andreas Goldberger nebo rakouské lyžařky…

Už jste někdy absolvoval podobný extrémní štafetový závod?

Jel jsem ve Švýcarsku Red Bull Jungfrau-Stafette, to je ale víc srandovní závod. Je tam asi třináct úseků, od padáčkářů přes lyžaře až po historická auta.

Co vás čeká teď před mistrovstvím světa v extrémním kayakingu?

Trocha volna, i když společenských akcí bude ještě dost. Pak potřebuju testovat loď na novou sezónu a deset dnů před šampionátem začnu trénovat i na něj, ať tam udělám pěkný výsledek.

Reklama