Hlavní obsah

Plavkyně Pechanová má evropský bronz z olympijské desítky

Piombino

Jana Pechanová vybojovala na mistrovství Evropy v dálkovém plavání bronzovou medaili v závodě na olympijské trati 10 kilometrů. Česká reprezentantka zaostala v italském Piombinu o 2,8 sekundy za domácí vítězkou a majitelkou bronzu z olympijských her v Londýně Martinou Grimaldiovou, jež obhájila titul. Od stříbrné Němky Angely Maurerové českou reprezentantku dělilo 1,4 sekundy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Plavkyně Jana Pechanová

Článek

Pechanová navázala na loňské úspěšné vystoupení v izraelském Ejlatu, kde získala stříbro v takzvané časovce na 5 km a bronz na maratonské pětadvacítce. V desetikilometrovém závodě, na kterém letos v olympijském Londýně skončila na devátém místě, byla tehdy osmá. Evropský bronz z desítky vybojovala Pechanová i v roce 2006 na Balatonu. "Samozřejmě mě to hodně těší, ale olympiáda je olympiáda. Škoda," řekla ČTK Pechanová.

Nejlepší česká dálková plavkyně přitom vůbec nevěděla, jestli do Piombina pojede. Po Londýnu totiž jen těžko hledala motivaci, spíš se věnovala společenským povinnostem a tréninku se vyhýbala.

"Trvalo, než jsem našla motivaci zase trénovat, pár týdnů po olympiádě to vypadalo hodně bledě," přiznala Pechanová. "V duchu jsem si říkala, jestli to vůbec má cenu sem jezdit, ale nakonec jsem samozřejmě moc ráda," doplnila.

Našla další pozitiva. Že získala medaili na olympijské trati, že na stupních vítězů stála s olympioničkami. "Jo, určitě to je pro mě taková náplast po olympiádě. I když malá," řekla.

Cestu za medailí neměla Pechanová vůbec snadnou. Po dopoledním závodu mužů se extrémně zvedly vlny a česká plavkyně trpěla. "Záda, ruce, orientace žádná, peklo. Takové vlny jsem zažila jen jednou, a to se závod v Melbourne tehdy zrušil," přirovnala. "Ale dnes jsem se cítila silná, i když jsem se propadala polem," prohlásila. Poslední ze čtyř kol jí však vyšlo.

V Itálii má před sebou ještě dvě disciplíny, ve kterých vloni získala medaile. Závod na 5 kilometrů s intervalovým startem a maratón na 25 km. "Jdu si tam zítra zaplavat a najít na břehu nějaké orientační body, abych se tam neztratila, jestli budou zase takové vlny," podotkla. "Až tam budu sama, tak to bude orientace nula nula nic," přemítala. Bude prý bojovat o další medaili. "Ale jsme jen lidi, jsem moc ráda už za tuhle," dodala.

Další česká reprezentantka v Itálii Silvie Rybářová doplavala čtrnáctá, Barbora Picková byla osmnáctá.

Závod mužů vyhrál Kirill Abrosimov z Ruska před Němcem Andreasem Waschburgerem a domácím Nicolou Bolzonellem. Jan Pošmourný byl 21., Rostislav Vítek po polovině trati vzdal.

Mistrovství Evropy v dálkovém plavání v Piombinu (Itálie):
Muži - 10 km:
1. Abrosimov (Rus.) 1:57:46,8,
2. Waschburger (Něm.) -1,4,
3. Bolzonello (It.) -7,2,
...21. Pošmourný -2:27,7,
25. Baloun -3:31,5,
Vítek (všichni ČR) nedokončil.
Ženy - 10 km:
1. Grimaldiová (It.) 2:12:23,3,
2. Maurerová (Něm.) -1,4,
3. Pechanová -2,8,
...14. Rybářová -1:20,0,
18. Picková (všechny ČR) -6:59,8.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články