Hlavní obsah

Knapkové vzala triumf penalizace. Ale přes sto tisíc diváků na regatě ji nadchlo

Praha

Vyhrála olympiádu, triumfovala na mistrovství světa, ale regatu, na níž se během víkendu vystřídá na 300 tisíc diváků, zažila Mirka Knapková poprvé. Všechny druhy posádek, široké spektrum věkových kategorií a špalíry fanoušků u trati. Takové je tradiční klání Head of the Charles v Bostonu. "Lidi tam stojí po celý závod na obou březích i na mostech," popisuje skifařka závod, na němž se před třemi lety představil i Ondřej Synek.

Foto: Sport.cz

Olympijská vítězka na skifu Mirka Knapková.

Článek

V sobotu se Knapková představila na skifu, na němž dojela pátá, ale síly šetřila na neděli. Osmiveslice jsou totiž vrcholem celé regaty a organizátoři na letošek přichystali lahůdku. Sestavili veslařský All Stars team, jehož členkami byla i kompletní trojice olympijských medailistek na skifu. A proti nim nejlepší osmy z Londýna.

Má skalp medailistek

„Braly jsme to jako zábavu, ale pak jsme se rozjely a chytly. Byly jsme sice samé skifařky, ale chtěly jsme ukázat, že umíme závodit i na osmě,“ ujišťuje Knapková, že přes exhibiční závod to byla vcelku vyostřená bitva. „Každý měl po olympiádě pauzu a slavil, ale vyhecované to bylo,“ říká. Souboj probíhal na dálku, protože lodě vyrážely na více než pětikilometrovou trať s desetivteřinovými odstupy.

A nejlepší čas měla právě posádka skifařek! Jenže pouze pár minut, než se objevily opravené výsledky. „Dostaly jsme penalizaci, protože jsme minuly jednu bójku,“ vysvětluje Knapková. Prvenství tak připadlo domácím olympijským vítězkám.

„Ale pořád jsme porazily stříbrnou a bronzovou posádku z Londýna,“ popisuje skifařka. „Byla to pro mě úplně jiná zkušenost, jelo se ve vyšším tempu, se spoustou nástupů. Hodně záleželo i na kormidelnici,“ vypráví.

Závodila i s dětmi

Necelý týden, který v zámoří strávila, ale nebyl nabitý jen veslováním. „Měly jsme autogramiádu i besedu ve škole. Každá jsme pak dostala jednu osmu s dětmi kolem 13 let, které třeba veslovaly jen dva měsíce, a my skifařky jsme jim strokovaly. A moje osma vyhrála,“ chlubí se s úsměvem.

Víc času měla i na poznání se s ostatními soupeřkami. „Bydlely jsme ve veslařských rodinách, pět v jednom domě a určitě tam bylo víc času si popovídat než na velkých závodech,“ pochvaluje si Knapková.

Reklama