Hlavní obsah

Chci automatickou nominaci, žádá Hradilek. Čistý krok by to nebyl, reaguje šéftrenér

Praha

Většinu podzimu se snažil využít své popularity vydobyté olympijským stříbrem ku prospěchu vodního slalomu. Hned na úvod nové sezóny by ale kajakář Vavřinec Hradilek měl být opět ve špičkové formě, aby bojoval o nominaci na mistrovství světa, které příští rok hostí jeho domácí trať v pražské Troji. A to se mu nelíbí.

Foto: Petr Horník, Právo

Vavřinec Hradilek s olympijským stříbrem.

Článek

„Myslím, že za poslední tři měsíce byl náš sport vidět a já tomu část svého času obětoval. Šampionát je v Praze, a tak by podle mě z marketingového hlediska bylo lepší, kdyby měli medailisté z olympiády místo jisté,“ tvrdí Hradilek, který stál na stupních z českých slalomářů jako jediný.

„Olympiáda je i mediálně úplně jinde než mistrovství světa, což se promítne až do dubna, protože automaticky ten trénink teď není takový, jaký by měl být,“ argumentuje Hradilek.

Chce se oprostit od historie

Byl by to precedens. I Štěpánka Hilgertová musela po svých olympijských triumfech naskočit do nominačních závodů. „O to se ty argumenty opírají, že to nikdy nebylo. Ale celý sport se vyvíjí a je čas se oprostit od historie. To je můj názor, nikomu ho nevnucuju,“ tvrdí slalomář.

„Hlavně se o tom mělo přemýšlet už před minulou sezónou, takhle je to nesystematické,“ zlobí se Hradílek. Jenže funkční období šéftrenéra Jiřího Pultery po olympiádě skončilo a poté byl do funkce znovu zvolen. „A do té doby jsem nechtěl nastavovat kritéria, s nimiž by se pak můj případný nástupce třeba neztotožnil,“ vysvětluje Pultera, podle něhož Hradilek šanci na automatickou nominaci má.

Jednání ještě proběhnou

„Ještě se o tom nerozhodlo, jednat se bude během příštích týdnů. I když zasahovat zpětně do kritérií by nebyl úplně čistý krok,“ přiznává Pultera, ale připouští, že nějaké zvýhodnění pro úspěšného reprezentanta ve hře je. V minulosti například dostávali úspěšní vodní slalomáři do následujících nominačních bojů bonusové body.

Podle Hradilka je automatická nominace olympijských medailistů v zahraničí běžným krokem. „Všude se smějí, když říkám, že bych měl jet nominaci,“ tvrdí. Pultera mu oponuje. „Je to tak půl na půl. Kde mají jednoho špičkového závodníka jako třeba v Rakousku to tak funguje, ale ve Francii, Británii nebo Německu to tak nebylo, i když se s kritérii také různě experimentuje,“ dodává šéftrenér.

Reklama

Související témata: