Hlavní obsah

Stříbrný olympionik Hradilek je potřetí Kanoistou roku

Olomouc

Stříbrný olympijský medailista ve vodním slalomu kajakář Vavřinec Hradilek se podle očekávání stal potřetí v kariéře vítězem ankety Kanoista roku. V hlasování trenérů, funkcionářů, novinářů i závodníků obdržel 308 bodů. Oceněn převzal na dnešním slavnostním vyhlášení ve Slovanském domě v Olomouci.

Foto: Petr Horník, Právo

Vavřinec Hradilek se stal Kanoistou roku.

Článek

Na druhém místě skončila kajakářka Kateřina Kudějová, mistryně světa a vicemistryně Evropy do 23 let, která v uplynulé sezoně byla druhá v celkovém hodnocení Světového poháru. Třetí se umístil Ondřej Rolenc, bronzový medailista z mistrovství světa, který také vyhrál kategorii sjezdařů na divoké vodě.

Paradoxem je, že v hlasování o nejlepšího vodního slalomáře skončil za Hradilkem na druhém místě před Kudějovou kanoista Stanislav Ježek, pátý muž z olympijského závodu. Do konečného pořadí nepromluvila ani někdejší vítězka ankety a dvojnásobná olympijská šampionka Štěpánka Hilgertová, čtvrtá z londýnských her.

Hradilek, který vyhrál anketu už v letech 2009 a 2010, byl letos jednoznačně nejlepším českým vodákem. Vedle zisku stříbrné olympijské medaile skončil pětadvacetiletý kajakář čtvrtý na mistrovství Evropy. Do podvědomí fanoušků se zapsal také experimentální jízdou v deblkanoi s Ježkem, s nímž postoupil do semifinále olympijského závodu.

Hradilek už by rád zahájil přípravu na další sezonu, ale povede se mu to, asi až odjede na soustředění do Austrálie a Nový Zéland. "Je to pořád masakr. Nemám moc času trénovat, ale budu muset začít," řekl po vyhlášení. "Uplynulá sezona byla neuvěřitelná, má to pořád důsledky v akcích, ale až odjedu za teplem, tak se zase připravím dobře," slíbil.

Nejlepšími juniory byli mezi slalomáři vyhlášeni kajakářka Karolína Galušková a mezi sjezdaři kanoista Vladimír Slanina.

Anketa Kanoista roku 2012:
Celkové pořadí:
1. Hradilek (vodní slalom, K1)308 bodů
2. Kudějová (vodní slalom, K1)54
3. Rolenc (sjezd, C1)44
4. Ježek (vodní slalom, C1)43
5. Volf, Štěpánek (vodní slalom, C2)41
Slalom:
1. Hradilek 290
2. Ježek 69
3. Kudějová 66
Sjezd:
1. Rolenc 210
2. Mrůzek (K1) 106
3. M. Šrámek
Tomek (C2) 91
Junioři:
Slalom:
1. Galušková (K1)263
2. Rohan, Svoboda (C2)128
3. Cepek (C1)64
Sjezd:
1. Slanina (C1)226
2. J. Šrámek (K1)128
3. Jelínek, Smolka (C2)115

Reklama

Související témata: