Hlavní obsah

Pechanová má druhé stříbro v dálkovém plavání

DUBAJ

Původně nechtěla nachlazená Jana Pechanová do závodu na 10 km na MS v dálkovém plavání v Dubaji ani nastoupit, nakonec to zkusila a získala po loňském úspěchu v polovičním závodu v Barceloně druhou stříbrnou medaili z MS v kariéře. Svěřenkyně Josefa Nalezeného z Komety Brno prohrála pouze s Brittou Kamrauovou z Německa.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jana Pechanová (vpravo) se svou loňskou stříbrnou medailí.

Článek

Pechanovou, bývalou dvojnásobnou medailistku z kraulařských tratí na 400 a 800 metrů z mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve Valencii, v sobotu trápilo nachlazení. "Bolelo mě v krku, myslela jsem si, že mám angínu. Uvažovala jsem, že desítku vypustím, a chtěla jsem jet domů," řekla v telefonickém rozhovoru pro ČTK třiadvacetiletá Pechanová.

Nakonec si to rozmyslela, neboť dnes ráno se jí udělalo lépe. "Stejně jsem ale chtěla jít k doktorovi, ale po obědě se to nějak zlomilo," popisovala plavkyně. Řekla si, že to zkusí. "Vždyť během závodu bych kdykoliv mohla z vody vylézt, že jo," vysvětlovala medailistka, která v závěrečném spurtu porazila třetí Australanku Lauren McArndtovou.

V průběhu celé trati se plavkyně držely pohromadě. "Jely jsme v jednom balíku, chvíli jsem byla první, a za nějako dobu zase poslední. Jako na houpačce. Rozdělilo se to až v posledním kole," vykládala. Poslední dva kilometry už byly z jejího pohledu skoro sprinterské. "Posledních 600 metrů to bylo úplně naplno, myslela jsem, že to nevydržím," přiznala.

Na poslední bójce byla Pechanová druhá a věřila, že zaútočí i na kov nejcennější. "Trochu mě to štve, že jsem jí nezařízla, ale už jsem fakt nemohla," pravila. "Ale mám medaili, aspoň je pořád co zlepšovat," řekla.

Pechanová nelitovala, že vynechala domácí šampionát v krátkém bazénu, takže bude na mistrovství Evropy příští týden ve Vídni chybět. "Jsem moc ráda, že jsem tady byla," uvedla.

Výsledky - 10 km muži:
1. Lurz (Něm.)1:54:38,0
2. Bircher (Brit.)1:54:44,8
3. Serebrenikov (Rus.)1:55:02,8
...
14. Fichtl (ČR)1:55:42,6
Výsledky - 10 km ženy:
1. Kamrauová (Něm.)2:07:51,7
2. Pechanová (ČR)2:07:52,8
3. McArndtová (Austr.)2:07:53,5
...
18. Hlaváčová (ČR)2:09:08,5

Reklama