Hlavní obsah

Jachtařka Šmídová zkusí třídu 470

PRAHA

Česká Jachtařka Lenka Šmídová zúžila svůj výběr lodí pro olympiádu v Pekingu na dvě třídy. Za čtyři roky se bude ve vlnách u přístavu Čching-tao prohánět buď v dvouposádkové třídě 470, nebo bude sama kormidlovat Laser Radial, loď podobnou třídě Evropa, v níž v Aténách získala stříbrnou medaili. Pro Peking byla Evropa z dalšího olympijského programu vyřazena.

Článek

Devětadvacetiletá Šmídová nejdříve zkusí třídu 470. "Ráda bych na ní do Pekingu jela, ale nedokáži zaručit, že si budeme s kosatnicí rozumět, že nám to půjde a přijdou výsledky," upozornila Šmídová na to, že na "čtyřistasedmdesátce" by šla do většího rizika. "Je to jako přestoupit z běžek na sjezdovky," přirovnala jachtařka.

Nejprve musí najít partnerku, takzvanou kosatnici. V úvahu prý připadá spolupráce se starší sestrou Pavlou, nebo se sedmnáctiletou Kateřinou Vaidišovou. "Už to zkoušela a strašně jí to bavilo. Je vysoká a hubená, ale studuje třetí ročník střední školy," řekla Šmídová. "Ve dvou to je větší zábava, budu si moci s někým povídat," doplnila.

Šmídová chce nejdřív sbírat zkušenosti

Příští rok proto Šmídová zasvětí třídě 470. V lednu vyrazí na Floridu, kde chce sehnat zkušeného jachtaře s lodí a jet s ním třeba Světový pohár v Miami. "Chci sbírat zkušenosti," uvedla. Má prostor novou loď testovat, a když neuspěje, přejde na Laser Radial. "Je to primitivní Evropa, jak říkáme jednošpagátovka. Je o něco méně technicky náročná, je to více o fyzičce," řekla Šmídová.

Do Laseru Radial se teď nehrne i proto, že třída dozná určitých změn. Kvůli zařazení do olympijských programu bude stěžeň měkčí, s karbonovou špičkou a plachta bude plošší. Novinky by měly platit nejdříve koncem příštího roku. "Do té doby nemá cenu to zkoušet. Počkám si až na změny," řekla Šmídová. V třídě Laser Radial mají jachtaři úplně stejné vybavení jako v Evropě.

S třídou Evropa se Šmídová rozloučí 2. prosince, kdy prodá stříbrnou loď v internetové aukci. Když nebude zájem o celou plachetnici, nabídne ji prý po částech. Dávat sbohem své "Létající Bobině" bude s nostalgií. "Je mi to docela líto. Měla jsem na ní jistotu, hodně toho uměla a měla zkušenosti," řekla Šmídová

Reklama