Hlavní obsah

Znakařská rekordmanka Pivoňková ukončila kariéru

PRAHA

Česká plavkyně Kateřina Pivoňková ukončila kariéru. Někdejší mistryně Evropy v krátkém bazénu se k tomuto kroku rozhodla kvůli rodinným důvodům, které blíže nespecifikovala. Pětadvacetiletá znakařka reprezentovala Českou republiku na olympiádě v Aténách, kde nepostoupila z rozplavby na 200 metrů.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Ilustrační foto.

Článek

"Budu už jenom plavat pro sebe, pro radost a pro zábavu, ale o tréninku a tudíž ani o závodění to už nebude," řekla v rozhovoru pro ČTK jedenáctá žena z loňského mistrovství Evropy v Madridu, kde splnila olympijský limit a zároveň i svůj sportovní sen. Nyní se chce věnovat hlavně rodině. "Ale čím se budu živit, to ještě přesně nevím. Možná budu ve firmě přítele," prohlásila.

Když v roce 1996 vyhrála v sedmnácti letech premiérové ME v krátkém bazénu v Rostocku na 200 metrů znak a na poloviční trati skončila druhá, považovali ji odborníci za jeden z největších talentů českého plavání. Strhla se tehdy o ni dokonce potyčka mezi trenéry. Jako poslední ji vedl Jaroslav Strnad, do olympijských her v Aténách reprezentační kouč.

Pak se Pivoňková z vrcholového plavání téměř vytratila a v roce 2000 po nevydařeném mistrovství Evropy v Helsinkách, kde se nedokázala nominovat na olympijské hry v Sydney, ukončila kariéru. Po dvou letech se ale dokázala vrátit. V rekordních tabulkách její jméno figuruje u výkonu 2:13,63 minuty právě na trati 200 metrů znak. Také v krátkém bazénu je na této trati v české historii nejlepší (2:08,15).

Reklama