Hlavní obsah

Synek i po nemoci doma vládne. Pro veslování by bylo lepší, kdyby mě někdo proháněl, ví

Praha

Na tři týdny ho z přípravy vyřadil zánět středního ucha, přesto už zkraje sezóny ukázal skifař Ondřej Synek výbornou formu. Stříbrný z posledních dvou olympiád vyhrál český šampionát na dlouhé trati, konkurenci drtil i na domácích kontrolních závodech.

Foto: Jan Handrejch

Veslař Ondřej Synek odstartoval novou sezónu na jedničku

Článek

Následky zánětu středního ucha jste tedy rychle zahnal?

Ze soustředění v Itálii jsem se vracel o týden dřív, přidal se k tomu i zánět zvukovodu a Eustachovy trubice, tři týdny jsem nemohl nic dělat. Naštěstí jsem neměl žádné vysoké horečky a dostal se rychle zpátky do tréninku, tak jsem věřil, že to na sezónu vliv mít nebude.

Zatím to tak vypadá. Při kontrolních závodech jste juniorského mistra světa Plocka porazil o 16 sekund. Uvítal byste doma větší konkurenci?

To mi udělalo velkou radost. Všichni si mysleli, jak mě bude trápit, ale byl mezi námi velikánský rozdíl. Chci reprezentovat na skifu, tak jsem rád, že mě nikdo neprohání, ale pro budoucnost českého veslování by určitě bylo lepší, kdyby tam někdo takový byl.

Chtěl jste si letošní rok ozvláštnit závoděním na dvojskifu, ale poté, co se Milanu Dolečkovi nepovedly kontrolní závody, ta varianta padla. Štve vás to?

Mělo to být zpestření, abych si po deseti letech trochu odpočinul od skifu. Bohužel Milan ty závody nezvládl a on sám i trenéři usoudili, že by nebylo férové k ostatním, abychom tam spolu jeli, tak jsme ten projekt ukončili. Nikdo jiný v úvahu nepřipadal, s Milanem jsme si lidsky i sportovně nejblíž a já bych si po těch letech těžko zvykal na někoho jiného. (úsměv)

Jste tedy smířen s tím, že do konce veslařské kariéry zůstanete už jen skifařem?

Letošní sezóna by na ten dvojskif byla ideální. Jestli se do Ria nic nestane, nepotká mě nemoc nebo mě někdo neporazí, zůstanu na skifu. A pak uvidíme, jestli ještě nezkusím něco jiného.

Co vás teď čeká do mistrovství Evropy, které se v Seville koná za měsíc?

Už jen trénink a neveslařské závody. Při pražském maratónu poběžím štafetu se svým sponzorem, pak možná 19. května pojedu na horském kole padesát kilometrů Kolem Bezdězu.

Jak významné pro vás je mistrovství Evropy, které se letos nezvykle koná už na začátku sezóny?

Když bylo po mistrovství světa, tak na něj řada top závodníků nejezdila a moc vážně jsem ho nebral. Teď trochu nahrazuje první svěťák, tak se těším a doufám, že dorazí kompletní evropská špička.

Jaké máte zprávy o soupeřích?

Vím jen to, že Tufte si dává pauzu, tak nevím, jestli se ještě bude chtít vracet, to samé Švéd Karonen, což je můj velký kamarád. A Novozélanďan Drysdale prý začal trénovat až teď, tak uvidíme, jak se k sezóně postaví.

Přispělo k vaší veslařské pohodě i uklidnění rodinné situace, kdy jste k sobě zase s manželkou našli cestu?

Je to tak, takhle to funguje už od Vánoc, jen se o tom nemluvilo. Jsem rád, že všechno klape.

Reklama