Hlavní obsah

Hlaváčková zůstala českou plaveckou královnou

PRAHA

Mistryně Evropy v závodu na 50 metrů znak Ilona Hlaváčková obhájila podle předpokladů prvenství v anketě o nejlepšího plavce uplynulého roku. V červnu v Madridu vybojovala pro Českou republiku titul evropské šampiónky jako první plavec po sedmadvaceti letech. Na druhém místě rovněž podle očekávání skončil kraulař ze Znojma Květoslav Svoboda a třetí místo obsadila Jana Myšková.

Foto: ČTK/AP

Česká plavkyně Ilona Hlaváčková se raduje z druhého místa na MS v Barceloně v závodě na 50 metrů znak.

Článek

Pořadí na 'medailových' postech místech zůstalo navlas stejné jako minule.

Hlaváčková, která s velkou pravděpodobností v letošní sezóně ukončí kariéru, vybojovala vedle evropského titulu bronzovou medaili ve stejném závodu na ME v krátkém bazénu ve Vídni. Na olympijských hrách v Aténách skončila na dvojnásobné trati dvanáctá. Loni vyhrála anketu po roční pauze díky stříbrné medaili z mistrovství světa. Celkem v anketě triumfovala potřetí, prvně slavila úspěch v roce 2001, kdy vytvořila v krátkém bazénu dva evropské rekordy.

"Já to říkám každý rok, nikdo z těch plavců nezávodí kvůli anketám, pro nás je důležitý závod, úspěchy v bazénu a těch pět minut potom," řekla Hlaváčková, která na vyhlášení přišla s novým slušivým účesem. Plavání si po olympiádě v Aténách už pouze užívá a plave pro radost. Přesto ze dvou uplynulých Světových pohárů má dvě vítězství. "Je to fajn, užívat si a vyhrávat," pravila. "Plavu za sebe a panuje tam uvolněná atmosféra," řekla.

S nadsázkou tvrdila, že by vydržela ještě do letošního MS, které mělo být původně v Montrealu, neboť prý v Kanadě ještě nebyla. Organizátoři se ale kvůli financím pořadatelství vzdali. "To nechávám otevřené, místo konání nerozhoduje, uvidím, jak se budu cítit," pravila už vážně. Před sebou vidí nyní jen dva závody SP v New Yorku a brazilském Belo Horizonte. "Za letošním rokem jsem udělala čáru," připomněla, že chtěla loni končit. Letos na podzim chce hlavně dokončit školu.

Svoboda, jenž přerušil kralování Hlaváčkové v sezóně 2002, byl na olympiádě v královském závodu na 200 metrů devátý, o třináct setin mu unikla medaile na čtyřstovce na MS v krátkém bazénu v Indianapolisu. V Madridu na ME byl šestý, třebaže si dělal zálusk na medaili. V prosinci chtěl ve Vídni na 'krátkém' ME první letošní medaili, ale podcenil svůj zdravotní stav a po čtyřstovce zkolaboval. V polovičním závodu se mu pak nedařilo.

Dálkovým plavcům letos stejně jako loni jednoznačně kralovala Jana Pechanová, stříbrná žena ze závodu na 10 km na mistrovství světa. Vítězka ankety ze sezóny 2000 loni vyhrála rovněž díky stříbru z MS v Barceloně, avšak v polovičním závodu. Nejlepším juniorem se stal kraulař ze Znojma Michal Rubáček, Svobodův tréninkový partner. Mezi synchronizovanými plavci vyhrál tradičně duet Soňa Bernardová, Ivana Bursová.

Výsledky hlasování trenérů, funkcionářů a novinářů oznámil dnes v pražském Top hotelu Český svaz plaveckých sportů (ČSPS). Při slavnostním vyhlašování se vedení ČSPS oficiálně rozloučilo s Kateřinou Pivoňkovou a Janem Víťazkou, kteří se letos rozhodli ukončit kariéry.

Výsledky:
Plavání:
1. Hlaváčková (Bohemians Praha) 225 bodů, 2. Svoboda (Znojmo) 209, 3. Myšková (Hradec Králové) 84, 4. Klosová (Kopřivnice) 47, 5. Chocová (Česká lípa) 16.
Junioři: 1. Rubáček (Znojmo) 123, 2. Františák (Slavia Praha) 99, 3. Jedlička (Pardubice) 30.
Dálkové plavání:
1. Pechanová, 2. Hlaváčová (Univerzita Brno), 3. Fichtl (Radbuza Plzeň).
Synchronizované plavání:
1. Bernardová, Bursová (Kometa Brno).
Masters:
1. Machek (plavání, USK Praha), 2. Jarošová (plavání, Bohemians Praha), 3. Novotná (skoky do vody, Pardubice).

Reklama