Hlavní obsah

Na Prskavcovi při vyhlášení Hradilkova souprava plandala. Vávra je víc nabušenej, smál se

Praha

Poprvé Jiří Prskavec šokoval před dvěma lety, když získal v 18 letech bronz z mistrovství Evropy. V polském Krakově nachystal v sobotu talentovaný vodní slalomář ještě větší senzaci. Jako první český kajakář vybojoval evropské zlato! Jako bonus přidal triumf v hlídkách. V neděli už ale s ostatními vodáky pomáhal v pražské Troji odklízet následky povodní.

Foto: Slalom Troja

Kajakář Jiří Prskavec.

Článek
Fotogalerie

Už se vám s denním odstupem rozležel váš úspěch v hlavě?

Když jsem se probudil, přišlo mi to jako každý jiný den. Tak jsem se ještě jednou podíval na tu vítěznou jízdu a viděl, jak to bylo těsné.

Jel jste na maximální riziko?

To se zase nedá, aby každá branka byla 50 na 50, to bych potřeboval až moc štěstí. Ale to riziko bylo zvýšené proti mé standardní jízdě, která už je sama o sobě riskantní. (úsměv)

Po závodě jste jel domů, takže žádné oslavy neproběhly?

Naše kategorie, které závodily v sobotu, jely večer po závodech, tak jsme s Vávrou Hradilkem a Víťou Přindišem slavili v autě i to naše zlato z hlídek.

Byla to bouřlivá cesta?

Pro mě rozhodně. (směje se)

Hradilek byl na startu finále jako poslední. Jak jste prožíval jeho jízdu?

Já mu moc přál. Ostatní jsem doufal, že mě neporazí, ale teď už jsem věděl, že titul povezeme domů a chtěl jsem, ať jsme na stupních oba. (Hradilek ve finále minul branku – pozn. red.).

Hradilek si pak na facebooku s nadsázkou povzdechl, že jste mu zabavil reprezentační soupravu.

To je pravda, máma mi vždycky z pověrčivosti říká, ať si ji s sebou neberu, a pak to nepokazím. A vyhlašování bylo hned po závodě, tak jsem si ji na stupně musel půjčit.

Ani jeden z vás není nějaký obr, takže jeho velikost vám sedla?

No, trochu mi plandala, Vávra je přece jen víc nabušenej. (úsměv)

Reprezentaci jste si zajistil až posledním nominačním závodem a váš tatínek radši z břehu ani pořádně nekoukal. Jaké nervy měl teď?

Tentokrát se díval, on si mezinárodní závody už užívá. Já mu slíbil, že příští rok při nominaci nebude muset být nervózní, což se povedlo, protože jako mistr Evropy bych měl být přednominovaný.

Byl tatínek při vyhlášení dojatý?

Myslím, že byl. Je to ocenění i pro něj, pro naši skupinu dělá první poslední, tak jsme rádi, když mu to já nebo třeba Kačka Kudějová můžeme vrátit nějakým takovým výsledkem.

Pasoval jste se tímto výsledkem mezi favority mistrovství světa, které se v září pojede snad v pražské Troji?

Já tam jezdím strašně rád, mám to tam naježděné, vím, kde si který průjezd zkrátit. Ale nevím, jestli budu úplně mezi favority, spíš jsem potvrdil, že mezi širší špičku už patřím.

Reklama