Hlavní obsah

VIDEO: Slalomáři v holínkách odvracejí vodní zkázu, kanál poničil i kontejner

Michal OsobaPrávo

Zpod vodní hladiny vykukují horní řady divácké tribuny, o kus dál vyčnívají zohýbané železné sloupky, na nichž byly navěšené branky. Jen tyto konstrukce dávají tušit, že pod zvolna ustupující Vltavou je v pražské Troji slalomářský kanál, na němž se letos v září má konat mistrovství světa.

Následky povodní v loděnici v TrojiVideo: Michal Osoba, Právo

 
Článek
Fotogalerie

Následky povodní v loděnici v Troji

K představě, že se zdevastovaný areál za tři měsíce promění v nablýskané dějiště boje o medaile, je třeba pořádné dávky fantazie. Ale zapálení lidí, kteří se v okolí budovy loděnice pustili do uklízecích a rekonstrukčních prací, naději na zázrak přece jen dává.

Hradilek rozmotával

Uprostřed improvizovaného skladiště vynesených věcí sedí stříbrný kajakář z londýnské olympiády Vavřinec Hradilek. Na nohou holínky, bez nichž je pohyb po areálu téměř nemožný, v ruce štípačky. Jeho aktuálním pracovním úkolem je rozmotání lanek a oddělení kovových trámů, na kterých jsou ukotveny branky. „Všechno se sundat nestihlo. A rozmotat už to moc nejde,“ krčí Hradilek rameny.

Vedle proudem vody zbavuje zašpiněný nábytek nánosů bahna bronzový deblkanoista z her v Sydney Tomáš Máder, s vynášením nábytku na sluníčko pomáhá kajakář Stanislav Ježek. Čerstvý mistr Evropy Jiří Prskavec do Troji vyrazil pomáhat hned v neděli po příjezdu ze šampionátu v Krakově, než zamířil na další soustředění, v plném pracovním nasazení zůstala jeho maminka Marcela.

„Je tady parta lidí, kteří jsou tu každý den, jejich morálka je vynikající. Ale spousta jich musí odjet závodit a trénovat, což je jejich hlavní činnost. Pak už to bude víc na firmách, které budou muset provést ty odborné práce,“ říká předseda organizačního výboru MS Jiří Rohan.

Pomáhají i neznámí

Ale nejsou to jen současní či bývalí závodníci, kdo přiložil ruku k dílu. „Dobrý den, já se chci zeptat, jestli nepotřebujete s něčím pomoct, když tady chodím kolem,“ zeptá se Hradilka postarší muž. Sice nemá zrovna pracovní oděv vhodný pro pohyb v zabahněné oblasti, ale po chvíli už s ostatními vynášel těžkou bednu z loděnice.

Zázemí mají všichni dobrovolníci v prostorách restaurace ve spodním patře budovy, ale na teplé jídlo v silně poškozených prostorech můžou zapomenout. A tak vezmou zavděk aspoň suchými rohlíky a balenou vodou.

Jako ze špatného filmu

Všechno napáchané zlo ale řeka ještě neodkryla, k prostoru cíle směrem od zoologické zahrady se stále suchou nohou dostat nedá. Stav samotného kanálu tak zatím lze jen odhadovat, ale pohledem třeba na nedaleké fotbalové hřiště či zdevastované cvičiště pro psy je jasné, že bez újmy nezůstal.

„Tamten kontejner nám zboural jednu lávku,“ ukazuje trenér Milan Bílý na obrovskou zelenou plechovou přepravní skříň s nápisem Evergreen, která připlavala z Holešovic a vzhůru nohama se uvelebila kousek od loděnice. „Když se kanál aspoň trochu odkryl, působilo to na mě jak z nějakého špatného filmu. Je to hnus, i když víme, co voda dokáže,“ přiznává Hradilek.

I on však věří, že u loděnice stojící zabahněný lev z tvrzeného papíru coby maskot letošního šampionátu nezůstane jen hořkou vzpomínkou na neuskutečněnou akci. „Doufám, že se to za ten čtvrtrok stihne. Už za měsíc to tu bude vypadat jinak,“ je přesvědčený kajakář.

Reklama

Související témata: