Hlavní obsah

Kanoista Fuksa získal po zlatu na ME i stříbro na dvoustovce

Čeští rychlostní kanoisté v neděli na mistrovství Evropy do 23 let v Poznani získali tři medaile. Dvacetiletý kanoista Martin Fuksa získal na dvoustovce stříbro a na pětistovce přidali bronz deblkanoisté Kryštof Hájek s Lukášem Hájkem a kajakář Daniel Havel.

Foto: Vít Chalupa, ČTK

Kanoista Martin Fuksa

Článek

Fuksa přitom do závěrečného dne šampionátu vstoupil nešťastně - diskvalifikací na pětistovce. "Vítr byl tak silný, že mě vynesl mimo dráhu," uvedl v tiskové zprávě Fuksa, který stejně jako čeští trenéři považuje poznaňský kanál za neregulérní.

Dvacetiletý reprezentant se ale nenechal rozhodit a na dvoustovce si poté dojel pro stříbro, když na ruského vítěze Andreje Krajtora ztratil 912 desetin sekundy. Fuksa, který nedávno získal dvě zlaté medaile i na seniorském šampionátu v Portugalsku, tak navázal na sobotní triumf na kilometrové trati.

"Jsem za to moc a moc rád. Bylo to hlavně o hlavě. Uklidnit se a pořádně se přes to obrovské rozladění připravit na poslední závod," prohlásil. "Martin zaslouží absolutní pochvalu, ukázal skutečnou závodnickou odolnost a druhé místo je vlastně maximum, kam mohl dosáhnout, protože Rus se specializuje jen na dvoustovku," přidal trenér Pavel Hottmar.

Dvě medaile získal i člen bronzového čtyřkajaku z londýnské olympiády Havel. Po sobotním stříbru na kilometru dnes přidal bronz na poloviční trati. "Také u něj jsem přesvědčený, že kdyby se závodilo v regulérních podmínkách, tak musel vyhrát. Jenže v těch vlnách to není rychlostní kanoistika, spíš soupeřní na divoké vodě," uvedl Hottmar.

Česká výprava v Poznani získala celkem osm medailí, což však bylo pro trenéra trochu zklamání. "Mohlo a mělo jich být víc a také měly mít větší hodnotu. Ale cestu k nim pokazilo počasí a neregulérní podmínky," poznamenal Hottmar.

Reklama