Hlavní obsah

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Troji bude

Praha
Aktualizováno

Mistrovství světa ve vodním slalomu se uskuteční podle plánu v Praze-Troji. Prohlásil to šéf organizačního výboru Jiří Rohan po pondělním zprovoznění kanálu po ničivých povodních. K normálnímu průtoku potřebují vodáci ještě zhruba 20 cm a příští týden by měla začít rekonstrukce poničené loděnice za zhruba 20 miliónů korun. Na kanálu vznikla škoda za čtyři milióny, což je o něco méně, než se předpokládalo.

Foto: Tibor Alfoldi, ČTK

Kanál v Troji byl v pondělí znovu zprovozněn a slalomáři tak mohli začít opět trénovat.

Článek

Měsíc po zkáze se u kanálu a kolem loděnice čile pracuje, ale poprvé byli na vodě vidět také slalomáři v lodích mezi brankami. "Všichni chtěli slyšet záložní varianty, třeba v Českých Budějovicích nebo na Trnávce. Ale tady máme zkušenosti, prostředí známe, pro mě jiné možnosti neexistovaly," řekl Rohan. "Chci to za každou cenu udělat tady, takže furt platí, že šampionát bude v Troji," prohlásil přesvědčeně.

Nejdůležitější pro rychlou obnovu areálu jsou peníze. Navýšení dotací přišlo z pražského magistrátu, i proto by bylo složité přesunutí šampionátu jinam. Peníze má Rohan přislíbené i od ministerstva školství. "Jednáme ještě s dvěma sponzory, kdyby alespoň jeden vyšel, tak bychom to měli bez problémů pokryté. Pokud to nevyjde, stejně to zvládneme," uvedl Rohan. "Asi to nebude všechno ideální, ale chceme to udělat tady," dodal.

"Jízda jako na podhuštěných pneumatikách"

Aktuálně vzhlíží hlavně k tomu, aby se ještě o něco otevřela klapka na jezu a pustila do kanálu trochu víc vody. "Jezdíme, ale je to jako jízda na kole na podhuštěných pneumatikách," přirovnal. Zároveň ale ve Vltavě je pořád hodně vody. "Potřebujeme, aby ještě klesl průtok, abychom mohli dodělat sloupy ve spodní části trati," prohlásil. "Trvá to, protože jsou to věcí na zakázku," připomněl také tribuny či poškozenou lávku.

Vše už druhý srpnový víkend

Pro Rohana je nyní hlavním datem druhý srpnový víkend, kdy se v Troji pojede mistrovství republiky a dodatečná nominace na MS. "To je pro mě nyní cílová stanice, do té doby chci mít kanál naprosto v pořádku včetně okolí a dlažby na chodníku," uvedl bývalý úspěšný deblkanoista. "Vyměnit musíme i část kabeláže a optiky u časomíry, což bude dost drahé," upozornil.

V prvních odhadech hovořil Rohan o částce zhruba 30 miliónů korun. Nyní to bude minimálně o pět méně. Firma na opravu loděnice bude ve zrychleném řízení vybrána ve středu, rekonstruovat by se mělo začít za asi 20 miliónů příští týden. "Snad stihnou opravit to, co potřebujeme, do šampionátu," doufal Rohan. Sám kanál tolik poškozený nebyl. "Na dráze to vypadá, že to bude levnější, než jsme původně mysleli," prohlásil.

Další povodeň by je položila

Funkcionář počasí s obavami nesleduje, ale je mu jasné, že další vysoká voda by už asi představovala neřešitelný problém. "Další povodeň, to by nás položilo," konstatoval. "Teď aktuálně potřebujeme, aby to na kanálu co nejdřív běželo v normálním provozu. Je jasné, že se nezrealizuje všechno, ale to co budeme potřebovat, musí být k použití," řekl.

Je mu jasné, že příjemné a bezstarostné léto mít asi nebude. "Už to nevypadalo před měsícem na dovolenou, teď už vůbec," prohlásil Rohan. "Vezmu si týden volno po mistrovství světa tady v Troji," dodal s úsměvem.

Reklama

Související témata: