Hlavní obsah

Kvůli ortéze se nevyspí, chytají ji křeče. Takže mám formu, utěšuje se plavkyně Chocová

Michal OsobaPrávo

Na pár dnů si Petra Chocová odskočila do Kazaně, kde vybojovala univerziádní stříbro, v pátek už míří jako největší eso české plavecké výpravy do Barcelony na mistrovství světa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Takovou sbírku si Petra Chocová přivezla z listopadového ME v krátkém bazénu.

Článek

Stihla jste si vůbec univerziádu vedle závodění trochu užít?

Jela jsem tam jen na padesátku prsa, chtěla jsem medaili, to se povedlo a jak jsem byla na své čtvrté univerziádě, věděla jsem, co vychytat. Takže jsem se před odletem dostala na vystoupení Cirque du Soleil, kteří tam měli během univerziády každý den představení.

Letos překonáváte české rekordy na 50 i 100 metrů prsa, cítíte životní formu?

Moc nad tím nepřemýšlím. Od doby, co jsem plavání trochu hodila na druhou kolej a začala ho brát víc jako hobby než životní prioritu, mi to přináší lepší výsledky.

Ten zlom přišel kdy?

Asi před čtyřmi lety, kdy jsem poznala svého přítele. Přišla jsem na to, že jsou v životě i jiné věci, než jen plavat ode zdi ke zdi… (úsměv)

Takže s vámi nic nedělá, že do Barcelony letíte jako šestá žena tabulek na padesátce?

Já tam poletím s cílem vylepšit český rekord, chtěla bych plavat kolem 30,50 a lépe. S tím bych snad měla postoupit do finále a tam bych nechtěla být poslední.

Myšlenky na medaili se vám vkrádají do hlavy?

Nedávám si malé cíle, radši velké, třeba občas i nesplnitelné. Takže ve skrytu duše na ni myslím. Ale neznamená to, že když nevyjde, budu zklamaná.

Za Simonou Baumrtovou do Barcelony míří na čtyři desítky fanoušků z Chomutova. Jak jste na tom vy?

Budu tam mít taťku jako trenéra, ten je pro mě nejhlavnější. Já bych z toho asi byla nervózní. Teď na univerziádě jsem byla poslední českou nadějí na medaili a přišla se podívat spousta sportovců i celé vedení výpravy. A musím říct, že jsem v životě nebyla nervóznější. To snad radši, ať tam nikdo není…

Jak jste na tom teď se zdravím? Ramena a lokty vás dlouhodobě trápí…

Zdraví je katastrofa. Před čtrnácti dny jsem navíc začala dostávat křeče do tricepsů a do stehen, nedá se to pořádně protahovat, magnesium nezabírá… Ale kdo mě zná, ví, že když mě něco bolí, znamená to formu. Tak se tím utěšuju. (usmívá se)

Kvůli zkracování šlach na ruce jste musela spát s ortézou. Už jste ji odložila?

Kdepak, pořád si ji na noc beru.

Vyspíte se?

Vůbec. Občas už jsem si ji v jednu nebo ve dvě v noci sundala, abych se trochu prospala.

Reklama

Související témata: