Hlavní obsah

VIDEO: Šampión Duque a Čech Navrátil se ponořili do Vltavy. V saltech z železničního mostu!

Praha
Aktualizováno

Čerstvý světový šampión ve skocích do vody z extrémní výšky Kolumbijec Orlando Duque a český profesionální skokan Michal Navrátil se po čtyřech letech opět sešli v Praze. Po skoku z Mánesova mostu tentokrát podlehli vábení železničního mostu pod Vyšehradem a z dvaceti metrů předvedli své umění.

Duque s Navrátilem v Praze skákali ze železničního mostu.Video: Red Bull

 
Článek

Za ranního rozbřesku se oba borci pouštěli v saltech a vrutech do Vltavy. Po tomto rozehřátí se Duque s Navrátilem přesunuli na finále 14. ročníku mistrovství republiky ve skocích do vody do zatopeného žulového lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. Celou akci tam sleduje kolem 6500 lidí.

"Jsem hrozně rád, když se tady můžu zastavit, když zrovna nemám závody nebo světovou sérii, abych něco ukázal lidem," řekl ČTK Navrátil, který před několika dny při premiéře skoků z výšky 27 metrů na mistrovství světa v Barceloně obsadil čtvrté místo.

Exhibičně se z této výšky poprvé skáče i v Hřiměždicích. "Je to neskutečný zážitek vidět pod sebou celý lom a celou tuhle krásnou krajinu. Voda tady štípe trochu víc, protože je tvrdší," dodal Navrátil.

Navrátil si jako jeden z prvních závodníků tuto výšku skočil podbíhaným saltem a později za bouřlivého burácení diváků skočil dokonce z výšky 30 metrů. "Chci lidem ukázat, že umím posouvat své hranice dál," vysvětlil Navrátil.

Navrátil divákům nejspíš předvede i supermana

Divákům pravděpodobně předvede i supermana, který jej v posledních dnech proslavil po celém světě. "Nechci ho dělat moc často, aby si lidi nemysleli, že to beru moc srandovně. Sice je to srandovní skok, ale jak se říká, všeho moc škodí," uvedl s úsměvem Navrátil.

Zároveň chce vybojovat i vítězství ve skocích z 16 metrů. "Tady na závodech je jiná kvalita skokanů a skvadra lidí, než byla na mistrovství světa, a jsou tady závodníci z Německa a Švýcarska, kteří mají rádi spíš patnáctimetrovou výšku. Musím změnit styl skoku a být hodně rychlý," uzavřel Navrátil.

Dvoudenní adrenalinovou podívanou se salty, vruty a jinými akrobatickými kousky ovládlo nádherné počasí. K vidění je kromě cliffdivingu i nejextrémnější odvětví tohoto sportu takzvaný splashdiving. V podstatě jde o skok zvaný placák, jehož cílem není skok ladný, ale takový, aby vystříklo co nejvíce vody.

Historie cliffdivingu se začala psát v roce 1770 na havajském ostrově Lanai. Tamní bojovníci se vrhali ze skal do rozbouřeného moře, aby dokázali svoji odvahu a získali si obdiv žen. I když tato tradice na dlouho upadla v zapomnění, v posledních letech se z ní stal velmi oblíbený adrenalinový sport.

Reklama

Související témata: