Hlavní obsah

Hosszúová překonala v krátkém bazénu čtyřikrát světový rekord

Maďarská plavkyně Katinka Hosszúová překonala na Světovém poháru v krátkém bazénu v Eindhovenu celkem čtyřikrát světový rekord. Poté, co ve středu dvakrát posunula maximum v polohovém závodu na 200 metrů, dokázala totéž i dnes na poloviční trati.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Maďarská plavkyně Katinka Hosszúová.

Článek

Tři dny po skončení mistrovství světa v Barceloně dosáhla Hosszúová na dvoustovce v rozplavbě času 2:04,39, jímž o 21 setin vylepšila dosavadní rekord Američanky Julie Smitové z roku 2009. Ve finále pak ubrala ještě více než sekundu a dohmátla v čase 2:03,20.

Dnes na stovce čtyřiadvacetiletá Maďarka zaplavala v rozplavbě čas 57,73, čímž o jednu setinu sekundy překonala rekord Nizozemky Hinkelien Schreuderové. Ve večerním finále si pak doplavala pro vítězství ve výrazně vylepšeném maximu 57,50.

Ve středu spolu s Hosszúovou přepisovali historické tabulky i Jihoafričan Chad Le Clos a Nizozemka Ranomi Kromowidjojová na 50 metrů volný způsob. Kromowidjojová vyhrála nejkratší kraulařskou trať za 23,24 sekundy a o setinu překonala výkon krajanky Marleen Veldhuisové z roku 2008. Le Clos zvládl motýlkářskou dvoustovku v čase 1:49,04, o sedm setin rychleji než Brazilec Kaio Almeida před čtyřmi lety.

Reklama

Související témata: