Hlavní obsah

Skifařům by se líbilo zopakovat v Koreji zlatý double z Evropy

Praha

Na letošním mistrovství Evropy ve veslování získalo Česko zlatý double na skifu, o podobný kousek se chtějí Ondřej Synek i Mirka Knapková pokusit i na světovém šampionátu v Koreji, kam právě v pondělí odlétají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Veslaři Miroslava Knapková a Ondřej Synek

Článek

V Čchungdžu sice ani jeden z nich dosud nezávodil, role aspirantů na zlato se ale nezříkají. „O prostředí nevím vůbec nic, ale na korejské dusno jsem snad připravený. Cíl je jasný. Každý sportovec chce vyhrát. A kdo říká, že ne, tak lže," prohlašuje Synek, který letos nebyl na vodě ještě poražen a vedle mistrovství Evropy ovládl i Světový pohár.

„Asi všichni cítíme, že by to chtělo zlatou tečku na konec. Kdyby se povedlo vyhrát mně i Mirce, bylo by to moc pěkný, v určitém směru i unikátní. Za ní mluvit nemohu, ale já se cítím dobře, natrénováno mám a snažil jsem se tréninkový stereotyp nabourat různými aktivitami, takže jsem odjel s kamarády na motocyklový čundr a pročistil si hlavu i u triatlonu," mínil třicetiletý český veslař.

Knapkovou trápilo zdraví

Knapková měla v závěrečné přípravě menší zdravotní problémy a shodila asi pět kilogramů. „Většinu už jsem ale nabrala zpět, takže snad mě žádné další potíže nepotkají," řekla. „Před sezónou jsme se s trenérem dohodli, že budu mít dva vrcholy, Evropu a svět. Věřím, že zvládnu i druhý, i když Asii zrovna nemiluju. Vadí mi tam hlavně ta vysoká vlhkost vzduchu, špatně se mi dýchá," uvedla úřadující olympijská vítězka a na MS obhájkyně titulu. „Čeká se ode mne hodně, ale budu ráda za každou medaili," mínila Knapková.

České naděje na šampionátu, který vyvrcholí o posledním prázdninovém víkendu, jsou spojené právě s oběma finálovými závody na skifu, které se jedou v neděli 1. září ráno našeho času. „V Koreji se bude závodit odpoledne, přizpůsobovala jsem tomu i tréninky," prozradila Knapková.

"Nemá smysl tajit, že jedeme pro dvě velké medaile. Vím, že oba skifaři mají velkou touhu na ně sáhnout, ale také jejich soupeři mají nějaké ambice. Jsme si vědomi toho, že ne vždy se ve sportu vše podaří na sto procent, ale velkými favority Mirka i Ondra jsou, to nelze popřít," tvrdil reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Drahé MS. Závodník vyjde na sto tisíc

Zatímco skifaři patří podle něj mezi kandidáty na titul, zbývající čtyři posádky (dvojskif Plocek s Andrlem, čtyřka bez kormidelníka, párová čtyřka mužů i čtyřka bez kormidelníka lehkých vah) budou usilovat o postup do finále.

Veslařský světový šampionát se v Asii koná podruhé v historii, před osmi lety se závodilo v japonském Gifu. A stejně jako v případě Nového Zélandu, kde bylo MS v roce 2010, je start reprezentace extrémně finančně náročný. „V průměru nás jeden závodník stojí sto tisíc korun," doplnil místopředseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Reklama