Hlavní obsah

Kanoista Fuksa přijde kvůli poraněnému koleni o světový šampionát

Dvojnásobný mistr Evropy rychlostní kanoista Martin Fuksa kvůli zánětu v koleni odřekl start na světovém šampionátu v Duisburgu v příštím týdnu. Bolesti ho trápily od návratu z mistrovství Evropy do 23 let v Poznani, kde na konci června vyhrál závod na 1000 metrů a získal stříbro na dvoustovce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český kanoista Martin Fuksa se zlatými medailemi z ME.

Článek

"Lékaři mi diagnostikovali zánět bursy a přestože jsem absolvoval mnoho vyšetření, testů i rehabilitací, nic z toho nevedlo ani přes maximální snahu lékařů a dalších odborníků k výraznému zlepšení," popsal v tiskové zprávě Fuksa, který se léčil v pražské Ústřední vojenské nemocnici i u fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Před srpnovým MS do 23 let v Kanadě byly prognózy ještě optimistické, proto Fuksa do zámoří odletěl. Stav zraněného kolena se však nelepšil. Ve Wellandu ani netrénoval a k závodům nenastoupil. "Koleno už jsem v Kanadě nepokoušel a doufal jsem, že po návratu do Česka vše rychle doléčím a budu se moct připravit na Duisburg," doplnil dvacetiletý singlkanoista, který na červnovém ME v Portugalsku vyhrál olympijskou trať 1000 metrů i na poloviční distanci.

K bursitidě se však nakonec přidal ještě stafylokok a Fuksa se rozhodl nic neriskovat. "Musel jsem udělat zřejmě nejtěžší rozhodnutí ve svém sportovním životě. Moc jsem chtěl v Duisburgu startovat, protože jsem prožíval nejlepší sezónu v kariéře, ale po tak dlouhém tréninkovém výpadku to skutečně nejde. Nemá cenu se trápit a riskovat další budoucnost," vysvětlil.

Na trati 500 metrů nahradí Fuksu v nominaci Radek Miškovský, závod na kilometr bude bez české účasti.

Reklama