Hlavní obsah

Chtělo by to zlatou tečku, má jasno Synek. Na MS je hlavním favoritem na titul

Praha

Letos ještě nebyl mezi skifaři poražen. Vedle mistrovství Evropy ovládl i Světový pohár a teď má Ondřej Synek před sebou vrchol sezóny, mistrovství světa v korejském Čchungdžu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Skifař Ondřej Synek s olympijským stříbrem. Teď bude útočit na světové zlato.

Článek

Z role nejvážnějšího adepta na titul se těsně před včerejším odletem nevyvlíkal. „Chtělo by to zlatou tečku," má jasno. Let do dějiště šampionátu trvá s přestupem v Dubaji sedmnáct hodin, už v neděli bude Synek mezi 35 skifaři na startu rozjížděk, ale jeho den D přijde až 1. září. „Každý sportovec chce vyhrát. A kdo říká, že ne, tak lže," doplnil 30letý veslař s tím, že by rád pomohl zajistit Česku zlatý double na skifu, stejně jako na letošní Evropě.

„Kdyby se povedlo vyhrát mně i Mirce, bylo by to v určitém směru i unikátní. Za ní mluvit nemůžu, ale já se cítím dobře a natrénováno mám, co jsem chtěl," usmál se Synek, i když vyrazil úplně do neznáma. „O prostředí nevím vůbec nic, nikdo z nás tam nikdy nezávodil a trápit se tím, že všichni konkurenti jsou už delší dobu na místě, se nebudu," hlásil.

Z časového posunu strach nemá. „Aklimatizaci směrem na východ snáším dobře. Na veliké dusno jsem snad taky připravený a počítám i s tím, že billboardy v korejštině si nepřečtu," líčil v dobré náladě. Tréninkový stereotyp se během léta snažil nabourat rozličnými aktivitami. „Odjel jsem s kamarády na motocyklový čundr a pročistil si hlavu i u triatlonu. Je mi třicet, už jsem se navesloval dost, takže jsem volil trochu uvolněnější přípravu a pomohlo to, dokázal jsem všechno potřebné odjezdit bez stresu," prozradil Synek.

Poprvé s Drysdalem

Až na mistrovství světa letos poprvé změří síly s obhájcem titulu Mahé Drysdalem z Nového Zélandu, který českého skifaře těsně porazil v olympijském Londýně. „Mám zprávy, že je v Koreji snad už čtrnáct dnů, ale nechal se slyšet, že by musel zrychlit tak o dvanáct vteřin, aby sáhl na medaili. Je fakt, že se letos hodně trápil, na mistrovství jede v dost nezvyklé pozici, ale musíme si dát pozor, aby nás tam všechny nevyškolil," byl opatrný Synek.

Pustil se i do úvah o síle dalších vážných soupeřů. „Brit Campbell to zase od začátku napálí a bude zkoušet, co vydrží. Němec Hacker se pokusí prodat velké zkušenosti, ale on to má většinou tak, že buď pojede nahoře o medaili, nebo to úplně zazdí. Kubánec Rodriguez je taky hodně silný, ale trochu se láme psychicky."

Na každém z rivalů našel nějaký nedostatek. „To já si to dělám takhle jednoduchý, ale na vodě to s nimi bude pěkná dřina."

Reklama