Hlavní obsah

Hilgertová se blýskla před mistrovstvím světa. Hranicí úspěchu bude finále, hlásí

Michal OsobaPrávo

Zdá se, že forma roste v pravý čas. Kajakářka Štěpánka Hilgertová o víkendu při finále Světového poháru v Čunovu dojela čtvrtá a dalším závodem pro 45letou olympijskou vítězku ve vodním slalomu bude přespříští týden mistrovství světa na domácí trati v pražské Troji.

Foto: Jan Koller, ČTK

Kajakářka Štěpánka Hilgertová při finále Světového poháru ve slovenském Čunovu.

Článek

Je pro vás víkendový výsledek velkým povzbuzením? Zajela jste nejlépe v sezóně.

Povzbudil mě, stejně jako každý povedený závod, zvlášť když se blíží vrchol sezóny. Nemyslím, že bych teď jezdila líp než na začátku sezóny, ale na mistrovství republiky i teď v Čunovu jsem dokázala poskládat jízdy tak, jak by měly vypadat. Už jsem nedělala chyby a dokázala jsem prodat, co umím, od startu až do cíle.

Musela jste po začátku sezóny něco ve svých jízdách upravit?

U mě hraje velkou roli vyježděnost. Sice začátek přípravy posouváme hlouběji do zimy, ale člověk přece jen jezdí nejlépe ke konci sezóny. Musela jsem si to spíš srovnat v hlavě, abych moc neriskovala, ale zároveň nejezdila při zdi. V Čunovu jsem tu rovnováhu našla.

Mrzelo vás 39 setin od stupňů vítězů, nebo pro vás byl hlavní dobrý pocit z jízdy?

Převažoval ten pocit, protože příprava k Čunovu nesměřovala. Závody měly vysokou úroveň, jinde by ta moje jízda byla suverénně medailová, ale tady byly odstupy hodně těsné. Vyježděnější jsou všechny soupeřky, rozhodují detaily, vždyť do finále jsem postoupila o setinu. Takže ty závody pro mě byly povzbuzením i varováním zároveň, laťka bude hodně vysoko i při mistrovství světa.

Takže pro vás bude v Praze postup do finále hranicí úspěchu?

Jednoznačně. Z kvalifikace se postoupit dá, počítá se lepší ze dvou jízd. Ale semifinále je největší riziko, ta desítka je přísná. Finále už se dá jet s čistou hlavou a můžete ukázat, co ve vás je.

Už kolem sebe cítíte atmosféru blížícího se mistrovství světa?

Ještě ne, doteď to bylo dost pracovní. Ale teď už to přijde, čekají nás společné reprezentační tréninky v Troji, kde už se bude připravovat i spousta zahraničních závodníků. Příprava bude promyšlenější, ne tolik do únavy, pokusíme se natrénovat i na závody hlídek.

Reklama