Hlavní obsah

Veslařská paráda! Čtyřka bez kormidelníka se probojovala do finále MS

Čchungdžu

Skvělý výsledek se povedl české čtyřce bez kormidelníka na veslařském mistrovství světa v Koreji. Posádka ve složení Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Jan Pilc a Milan Doleček postoupila do sobotního závodu o medaile, když v semifinále obsadila třetí místo za loděmi USA a Nizozemska.

Foto: Jiří Koliš

Ilustrační foto.

Článek

"Je to obrovská úleva i takové zadostiučinění, loni jsme na olympiádě skončili poslední a ani ta letošní sezóna nebyla zrovna růžová. Někteří lidé ve vedení nám to dokonce nepřáli. Teď je to ale paráda," uvedl Klang pro Český rozhlas.

Veslaři pražské Dukly začali v semifinále pomaleji, na prvním mezičase byli poslední. V polovině trati se posunuli na čtvrté místo a 500 metrů před cílem již byli třetí. Poslední postupovou pozici poté bez problémů uhájili i před finišujícími Bělorusy. Ani jsme se na to nějak nehecovali. Jen jsme na startu sedli do lodě a řekli si, že chceme postup," usmál se Klang.

"Nechci být neskromný, ale já jsem klukům věřil, že se mezi finálovou šestici mohou vejít. Rozjeli se skvěle v opravách a v semifinále předvedli velmi přesvědčivou jízdu," uvažoval trenér Petr Blecha.

Finále bude vyrovnanéSoupeři české čtyřky bez kormidelníka v sobotním finále budou vedle Nizozemců i Američanů ještě Italové, Australané a Britové, kteří postoupili z druhého semifinále.

"Co jsem koukal na časy (semifinálových jízd), tak v obou jízdách dojely lodě přibližně stejně. Takže finále bude vyrovnané. My máme výhodu, že jsme na prvním kilometru a na konci závodu měli hodně velkou rezervu a pošetřili síly. Stát se může opravdu všechno," řekl Klang. Trenér dokonce prohlásil, že jeho svěřenci jsou schopni bojovat o medaili.

Párová čtyřka Petr Buzrla, Jakub Houska, Petr Ouředníček a Martin Basl, skončila v semifinále šestá. V sobotu ji tak čeká boj ve finále B o sedmé až dvanácté místo.

Hlavní hvězdy české výpravy - skifaři Ondřej Synek a Mirka Knapková - absolvují semifinále v pátek. V první den, kdy se bude bojovat o medaile, se teprve v semifinále objeví také čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník.

Reklama