Hlavní obsah

Plavec Micka má z MS juniorů třetí medaili, na 1500 m byl druhý

Dubaj

Osmnáctiletý talent Jan Micka si na mistrovství světa juniorů v Dubaji doplaval pro třetí medaili. V sobotním finále na 1500 metrů volný způsob skončil v českém rekordu 15:08,43 minuty druhý. V týdnu cenný kov stejné hodnoty získal na kraulařské osmistovce, v závodu na 400 metrů kraul byl třetí. Medaile v sobotu o jedno místo unikla na motýlkářské stovce Lucii Svěcené.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plavec Jan Micka na archivním snímku.

Článek

Micka se stal v pondělí vůbec prvním českým medailistou z mistrovství světa juniorů, když překonal jedenáct let starý český rekord Květoslava Svobody na čtyřstovce a vybojoval bronz. Na dvojnásobné trati ve středu si vylepšil vlastní maximum a byl ještě o stupínek lepší. Do třetice zaplaval rekord i v sobotu, své maximum z letoška překonal Micka hned o 5,08 sekundy.

Ve finále český závodník nestačil stejně jako na osmistovce pouze na famózního Australana Mackenzieho Hortona, který je ještě o rok mladší. Horton dohmátl v času 14:56,60 minuty.

Šestnáctiletá Svěcená doplavala ve finále stometrového závodu motýlkem na nepopulární čtvrté pozici za 59,94 sekundy. Za svým českým rekordem z letošního roku zaostala o čtyři desetiny, k medaili jí ale chybělo 86 setin. Vyhrála stejně jako na poloviční trati Ruska Světlana Čimrovová v čase 58,34.

Svěcená, která se v Dubaji potýkala s bolestivým zraněním ramene a po semifinále závodu na 100 metrů motýlek byla dokonce v nemocnici na traumatologii, vybojovala na padesátce bronzovou medaili.

Reklama