Hlavní obsah

Naprostá paráda! Skifař Synek si excelentním způsobem dojel pro světové zlato, Knapková urvala bronz

Aktualizováno

Úžasně zvládl finále na mistrovství světa ve veslování letos neporažený skifař Ondřej Synek. V korejském Čchungdžu si excelentním způsobem počínal během celé dvoukilometrové trati a po třech letech znovu získal zlato. Skifařka Mirka Knapková bojovala a dojela si pro bronz.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Ondřej Synek se raduje s českou vlajkou nad hlavou.

Článek
Fotogalerie

Synek vedl už na pětistovce, ve vteřině za ním ale byli Hacker i Campbell.V polovině trati byl rozestup mezi prvním a druhým stále jen 0,86 sekundy, třetí Brit už měl téměř třívteřinovou ztrátu.

Synek si trpělivě budoval náskok, který už 600 metrů před cílem činil rozdíl lodě. Překvapivý nástup v závěru předvedl Kubánec Fournier Rodriguez, který se vyšvihl až na stříbrnou příčku. Suverénní cestu českého skifaře za zlatem ale ohrozit nemohl.

„Jsem moc rád za to, jak závod probíhal. Snažil jsem se ho rozjet dost ostře a zkusit rozhodnout hned na začátku. Věděl jsem o síle Hackera, právě tím jsem ho chtěl zlomit psychicky. Ke konci na mě ale Kubánec dotíral, šel jsem však dobře do finiše a nenechal si tu zlatou radost vzít," uvedl bezprostředně po finálovém triumfu Synek Radiožurnálu.

"Mám skutečně skvělý pocit a musím přiznat, že to na vodě šlo celkem snadno. V poslední pětistovce už jsem věděl, že nemohu nevyhrát," přiznal Synek, jenž se chystal slavit na závěrečné party na šampionátu. Domů měl původně letět jen pár hodin po závodě, ale nakonec se do Česka vrátí stejně jako Knapková až v úterý.

Synek si pak vyloženě užíval okamžiky na stupních vítězů, mával divákům a s vlajkou ruce a s písních na rtech poslouchal českou hymnu. Nakonec ho stříbrný Kubánec i bronzový Hacker zvedli na ramena a tím uznali, kdo je korunovaný král světového skifu.

Na Crowovou nikdo neměl

Ženské finále rozjela skvěle Australanka Crowová, už na prvním mezičasu měla dvě sekundy navrch na Twiggovou z Nového Zélandu i Knapkovou. Na kilometru vedla Crowová už o více než čtyři vteřiny. Za ní se ale odehrával velký souboj o druhou příčku, přičemž česká skifařka se na něj dostala někde 400 metrů před cílem, ale Twiggová ještě měla odpověď. Knapková se evidentně vydala ze všech sil, bronz ji může těšit.

"Medaili považuji za úspěch, na konci to pro mne bylo hodně těžké. Posledních 300 metrů nešlo podle plánu. Myslela jsem si, že bych možná mohla jet rychleji, ale neměla jsem už žádnou energii," přiblížila své pocity Knapková.

Skif se pro Česko stává klenotnicí, z níž se pravidelně vytahují medaile. Stará se o to právě tandem Synek, Knapková. Od roku 2005 jich získal na velkých akcích už celkem sedmnáct, včetně dvou olympijských stříbrných Synka a zlata Knapkové z OH v Londýně před rokem. Synek má doma už zlato z MS 2010 na novozélandském jezeře Karapiro, teď přidal další titul z korejské přehrady Tangeum.

Mistrovství světa ve veslování v korejském Čchungdžu:
Muži:
Skif:
1. Synek (ČR) 6:45,24
2. Fournier (Kuba) 6:48,91
3. Hacker (Něm.) 6:49,39
Dvojskif:
1. Hoff, Borch (Nor.) 6:09,51
2. Mascinskas, Ritter (Lit.) 6:10,87
3. Fossi, Battisti (It.) 6:12,54
Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah:
1. Dánsko (Winther, Larsen, Barsoe, Joergensen) 5:55,68
2. Nový Zéland 5:57,28, 3. Británie 5:59,98
...finále B: 5. ČR (Vraštil, Kopáč, O. Vetešník, J. Vetešník) 6:00,49
Osma:
1. Británie (Ritchie, Ransley, Gregory, Reed, Sbihi, Triggs Hodge, Nash, Satch, korm. Hill) 5:30,35
2. Německo 5:30,89
3. USA 5:33,92
Ženy:
Skif:
1. Crowová (Aust.) 7:31,34
2. E. Twiggová (N. Zél.) 7:33,57
3. Knapková (ČR) 7:36,88
Dvojskif:
1. Vistartaiteová, Valciukaiteová (Lit.) 6:51,82
2. Bourkeová, Stevensonová (N. Zél.) 6:51,86
3. Karstenová, Bičyková (Běl.) 6:55,90
Osma:
1. USA (Polková, Simmondsová, Reganová, Schmetterlingová, Luczaková, Musnickiová, Opitzová, Lindová, korm. Snyderová) 6:02,14
2. Rumunsko 6:07,04
3. Kanada 6:09,34

Reklama