Hlavní obsah

Následky vodního řádění jsou pryč a v Troji slyší samou chválu. Mistrovství světa začíná

Praha

Vodní živel se povedlo zkrotit do koryta kanálu, odkaz ničivých červnových povodní přežívá už jen ve vyprávění desítek organizátorů a dobrovolníků, kteří areál v Troji dali dohromady. Mistrovství světa ve vodním slalomu se do Prahy vrací s plnou parádou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trojský vodní kanál s tribunou před nadcházejicím mistrovstvím světa ve vodním slalomu.

Článek
Fotogalerie

Jiřímu Rohanovi, který organizačnímu týmu šéfuje, závodníci poklepávají po ramenou. Dobře si pamatují tři měsíce staré fotky a záběry zpustošeného kanálu a jeho okolí.

„Je fantastické, jak tvrdě tu všichni pracovali na obnově po povodních, dokonce i ti, kteří tu budou teď závodit na mistrovství světa. Celá kanoistická komunita to oceňuje,“ chválila devatenáctiletá australská kajakářka Jessica Foxová, stříbrná z londýnské olympiády.

Volf se Štěpánkem se rozloučí

„Jirka Rohan je takový pes, který se zakousne a nepustí. Takže když se nás při světových pohárech ptali, jestli se tu pojede, bez obav jsme odpovídali, že jo,“ přitakává Ondřej Štěpánek, jehož spolu s parťákem z lodi Jaroslavem Volfem čeká poslední závod kariéry.

Před sedmi lety dokázali využít domácího prostředí v Troji k zisku světového titulu. A i teď má ve vltavských peřejích český slalom řadu želízek.

Vedle Volfa se Štěpánkem a dalších ostřílených slalomářů jako Štěpánka Hilgertová či Stanislav Ježek i nastupující generaci s mistrem Evropy Jiřím Prskavcem, Kateřinou Kudějovou či deblkanoemi Kašpar–Šindler a Karlovský–Jáně.

Debaty s fanoušky až po závodě

Největší pozornost fanoušků ale přitahuje stříbrný z Londýna Vavřinec Hradilek. „Doufám, že přijde hodně lidí, vždyť kde jinde si můžou se sportovci plácnout i popovídat,“ láká fanoušky. Byť je v tom domácí prostředí dvojsečné. „Člověka trochu vysává, kdyby si měl s každým povídat. Mezi jízdami to tedy nepůjde, ale po závodě budu strašně rád,“ ujišťuje kajakář.

Organizátorům nedělá moc radosti předpověď počasí, přesto věří, že i v konkurenci tenisového Davis Cupu se nejen hlavní tribuna pro 1800 diváků zaplní. Jednodenní vstupenky stojí od 150 do 250 korun.

Program mistrovství světa
Čtvrtek
9.00 kvalifikace K1 mužů
14.00 kvalifikace C1 mužů a C1 žen
Pátek
9.00 kvalifikace K1 žen a C2 mužů
15.30 semifinále C1 a K1 mužů
Sobota
10.00 semifinále C1 žen
12.32 finále C1 mužů, C1 žen a K1 mužů
15.30 finále hlídek C1 mužů, C1 žen a K1 mužů.
Živě na ČT Sport od 9.15 do 11.00 a od 12.15 do 14.00
Neděle
9.30 semifinále K1 žen a C2 mužů
12.02 finále K1 žen a C2 mužů
14.30 finále hlídek K1 žen a C2 mužů
Živě na ČT Sport od 9.10 do 11.20 a od 11.50 do 13.10
Česká nominace
Muži
K1: Vavřinec Hradilek, Jiří Prskavec, Jan Vondra
C1: Stanislav Ježek, Michal Jáně, Vítězslav Gebas
C2: Jaroslav Volf–Ondřej Štěpánek, Jonáš Kašpar–Marek Šindler, Ondřej Karlovský–Jakub Jáně
Ženy
K1: Štěpánka Hilgertová, Kateřina Kudějová, Eva Ornstová
C1: Kateřina Hošková, Monika Jančová, Anna Koblencová

Reklama