Hlavní obsah

Kajakář Prskavec nemohl před mistrovstvím světa dospat, tak po Troji roznášel koše

Praha

Natěšením na mistrovství světa nemohl dospat, už v sedm ráno byl na nohou. „A to jsem o prázdninách schopný spát do jedenácti,“ ujišťoval kajakář Jiří Prskavec, dvacetiletý úřadující mistr Evropy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kajakář Jiří Prskavec během kvalifikace MS ve vodním slalomu na trojském kanále v Praze.

Článek

Hned mířil do svého domovského areálu v Troji. „Chtěl jsem tu být co nejdřív a s něčím ještě pomoct,“ vysvětloval. I v tom je kouzlo vodáckého sportu. Role organizátorů a závodníků se i na vrcholné akci prolínají, vždyť kanoista Stanislav Ježek je přímo členem organizačního výboru.

„Šel jsem si ráno sednout na tribunu a nikde nebyly odpadkové koše, tak jsem pro ně běžel a s ostatníma klukama jsme je přidělali. Ještě jsme utřeli sedačky, které byly po dešti mokré, aby si lidi měli kam sednout,“ líčí Prskavec netradiční přípravu na kvalifikaci.

„Já bych se radši soustředil, ale nechci, aby pak cizinci nadávali, že neumíme ani rozmístit koše,“ usmíval se.

Role černého koně mu sedí

Kvalifikaci zvládl talentovaný kajakář bravurně, na postup by mu suverénně stačila první jízda, ve druhé se posunul dokonce na čtvrtou pozici. Po svém letošním triumfu na kontinentálním šampionátu v Krakově se zařadil mezi černé koně šampionátu. „Ale moc si to nepřipouštím, hlavně Vávra je obklopen médii, já jsem v ústraní,“ pochvaluje si.

Právě od krajana a vítěze kvalifikace Hradilka si v červnu při ME v Krakově půjčoval na slavnostní vyhlášení reprezentační soupravu, kterou si z pověrčivosti ke kanálu nenosí. V Praze by parťáka o půjčení oblečení prosit nemusel. „Soupravu mám celoročně v Troji, to bych si ji musel odnést domů,“ smál se.

Reklama

Související témata: