Hlavní obsah

Vodácký kanál v pražské Troji prošel rekonstrukcí, stavba nového je blíž

Praha

Vodácký kanál v Praze-Troji je opět o něco modernější, v minulých týdnech prošel další rekonstrukcí za více než devět miliónů korun. A stále častěji se hovoří o plánu na výstavbu nové trati na vodní slalom na přilehlých pozemcích, na jejichž výkupu však zatím celý projekt zadrhl. Areál v Troji, dějiště letošního mistrovství světa, bude hostit příští rok v červnu závod Světového poháru.

Foto: Slalom Troja

Slalomová dráha v pražské Troji během rekonstrukce.

Článek

Kanál byl zrekonstruován po letošních jarních povodních za čtyři milióny korun, aby se na něm mohl konat světový šampionát. Nyní došlo na další investici do vybetonování dna a instalace nových umělohmotných překážek. "Zatím jsme umístili nové překážky na stejná místa, na jakých byly původní pneumatiky s betonem," popsal v tiskové zprávě Jiří Rohan z USK Praha.

Trať bude těžší, ale bezpečnější

"Všichni jsme napjatí, jak bude vodní terén po rekonstrukci dna a umístění nových překážek vypadat. Asi trať bude těžší. Hlavní výhodou rekonstrukce bude vyšší bezpečnost, variabilnost vodního terénu a v neposlední řadě lepší vzhled," uvedl Rohan, šéf organizačního výboru MS a SP.

Jeho snem však zůstává nový areál, jehož projekt už je na stole několik let. Park vodních sportů Praha by měl stát kolem 146 miliónů korun a již ho odsouhlasili radní hlavního města. Přetrvává však problém s odkupem pozemků od soukromých majitelů, na který je vyčleněno 20 miliónů korun.

Kulturní aréna i kino

Slalomová dráha by měla být 12 metrů široká, 270 metrů dlouhá a bude mít převýšení 3,16 metru. Celkem bude kanál měřit 529 metrů. Přes kanál budou vybudovány dva mosty a skrz ostrov bude veden vratný kanál, kterým se budou lodě vracet na start. Vzniknout má rovněž víceúčelová plocha pro outdoorové aktivity, vybudována má být i kulturní aréna a kino.

"Situace se vyvíjí a momentálně se řeší směna pozemku mezi soukromým majitelem a hlavním městem Prahou. V příštím roce bychom rádi obdrželi územní rozhodnutí. Stavba je v našem dlouhodobém plánu, ale ještě se bohužel nestaví," prohlásil Rohan.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články