Hlavní obsah

Oxford s nejtěžší posádkou porazil veslaře Cambridge

LONDÝN

Jasným vítězstvím osmiveslice Oxfordu skončil v neděli 151. ročník tradičního závodu univerzitních rivalů na řece Temži v Londýně. "Tmavomodří" dnes slavili triumf nad svými soky z Cambridge s nejtěžší posádkou v historii - průměrná hmotnost oxfordských veslařů přesahovala 98 kilogramů. Členové poraženého týmu byli v průměru o deset kilogramů lehčí.

Článek

Oxfordu se tak povedlo oplatit Cambridgi prohru z loňského kontroverzního závodu, v jehož úvodu se posádky srazily vesly a poražení proti průběhu boje protestovali. Tentokrát oxfordská osmiveslice lépe odstartovala a držela se na první pozici celou dobu. V cíli měla náskok zhruba dvou délek.

"Cítím se rozhodně lépe než loni. Cambridge měla skvělou posádku, ale dneska narazila na těžký kalibr. Oni mají výbornou techniku, my však také nejsme jenom nějací chasníci," řekl kormidelník vítězné lodi Acer Nethercott.

Jeho kolega Barney Williams v návalu radosti prohlásil, že vítězství na Temži převyšuje olympijské stříbro z Atén, kde skončil těsně druhý s kanadskou čtyřkou bez kormidelníka. "Sport je o výhrách a porážkách, takže dnešní pocity jsou lepší. Příští rok chci jet znovu," uvedl.

Studenti z Oxfordu vyhráli potřetí za uplynulé čtyři roky, v dlouhodobé bilanci jsou však stále lepší jejich soupeři, kteří mají na kontě 78 vítězství. "Tmavomodří" si po dnešku polepšili na 72 výher, jednou závod skončil nerozhodně.

Vítězná loď projela po šesti kilometrech a 740 metrech cílem za 16 minut a 41 sekund. Traťový rekord osmy Cambridge z roku 1998 (16:19 minuty) tak v chladném a pošmourném počasí zdaleka neohrozila.

V posádkách se objevilo celkem sedm olympioniků. Polovina členů vítězné osmiveslice pocházela ze Severní Ameriky, Cambridgi k obhajobě prvenství nepomohlo ani šest zahraničních posil: v její lodi zasedli čtyři Němci, Australan a Američan.

Závod se tradičně těšil velkému zájmu diváků. Na čtvrt miliónu lidí se sešlo na březích Temže, televizní přenos sledovalo 400 miliónů diváků ze 180 zemí.

Reklama

Související témata: