Hlavní obsah

Přání plavkyně Baumrtové? Slyšet hymnu

Praha

Nabitý závěr roku prožije plavkyně Simona Baumrtová. Od čtvrtka do neděle absolvuje v ideálním případě až dvanáct startů na ME v krátkém bazénu v dánském Herningu a vzápětí se přesouvá do skotského Glasgowa, kde bude příští týden na znakařských tratích reprezentovat Evropu v klání Duel in the Pool proti USA.

Foto: Martin Sidorják

Simona Baumrtová.

Článek

„Evropa je pro mě vrcholem zimní části sezóny, k ní ladím formu a tam chci uspět. Start v Glasgowě beru spíš jako odměnu a poctu, i když jsem slyšela, že Američané to berou prestižně. Vždyť to ještě nikdy neprohráli," tvrdí 22letá plavkyně, která na evropském šampionátu absolvuje všechny tři znakařské disciplíny.

Chystá se pomoci i polohovým štafetám, ať té ženské, či smíšené. „Celkem by mi to při všech postupech vyšlo na dvanáct startů. Cíle mám pořád stejné. Zaplavat lepší časy, než jsou moje české rekordy, a to by mě mohlo hodit na medaili. Sice lepší třetí než čtvrtá, ale přece jen bych z nějakého finále chtěla už i něco lepšího než bronz," usmívá se držitelka sedmi cenných kovů z evropských a světových šampionátů v krátkém bazénu.

Záměrně plavala jiné disciplíny

Na domácím mistrovství v Plzni záměrně plavala úplně jiné disciplíny. „Abych na znak byla správně nažhavená. Třikrát se mi povedlo přepsat rekordní tabulky, takže rychlost i síla tam snad jsou, teď jen trefit správný den. Už netajím veliké přání slyšet v Herningu českou hymnu," líčí Baumrtová.

Vedle ní mají z 22 nominovaných českých plavců medailové ambice také obhájkyně zlata na prsařské padesátce Petra Chocová a osmnáctiletý Jan Micka, kterého nedávný český rekord na kraulové osmistovce dostal do čela evropských tabulek. Minimálně na finále myslí i teprve 16letá motýlkářka Lucie Svěcená a Barbora Závadová na polohovce.

Čeští plavci na ME
Muži:
Baďura, Bartůněk, Dmytrijev, Fučík, Havránek, Janeček, Kočař, Kunčar, Micka, Novoveský, Plevko, Šefl, Verner, Zikmund
Ženy:
Baumrtová, Chocová, Elhenická, Grusová, Moravčíková, Pechancová, Svěcená, Závadová

Reklama

Související témata: