Hlavní obsah

Hilgertová má díky kratší lodi velkou chuť do závodění

PRAHA

Změna pravidel a možnost zkrácení lodi až o půl metru byla velkým impulzem, aby vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová pokračovala ve sportovní kariéře. Dvojnásobná olympijská vítězka a mistryně světa tak cítí motivaci a má novou chuť do závodění. Ta se jí vrátila po loňském nepříliš vydařeném závodu na olympijských hrách v Aténách, kde skončila pátá.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Štěpánka Hilgertová

Článek

"Samozřejmě musí být člověk zdravý, mít kolem sebe zázemí, musí mít chuť, ale pokračuji i kvůli té lodi," připustila na dnešní tiskové konferenci 37letá Hilgertová. "Chci to zkusit, začalo mě to zase bavit," vykládala se zaujetím. Loď, kterou si vybrala od anglického výrobce, má nejkratší možnou délku 3,5 metru a stála 900 eur. "To byla ale speciální cena pro Štěpánku, jinak přijde tak na 1200 eur," přidal se kouč a manžel Luboš Hilgert.

Loď zatím sedí, ale uvidí se na závodech

Už loni Hilgertová svou starou loď zkrátila a zkoušela, co s jejím stylem jízdy změna udělá. "Je pravda, že učit se něco nového je pro mne těžší než třeba pro osmnáctiletého kluka," zmínila syna Luboše, "ale zatím mi sedí, pozitiva převažují. Myslím, že to bude dobré. Ale uvidí se až na závodech." Pakliže se jí nebude dařit, může vyzkoušet jiný model. "Je čas, vrchol je až v říjnu," zmínila mistrovství světa.

Případná cesta na MS, které se koná na její oblíbené trati v australském Sydney, bude ale hodně složitá. Ani úspěch v tradičně nabité domácí nominaci jí cestu na kanál do Penrithu, kde v roce 2000 obhájila olympijské vítězství, nezajišťuje. Musí potvrdit svou výkonnost na červnovém ME v Tacenu a skončit do 16. místa a v první polovině startovního pole. Jinak se bude muset opět nominovat v září na domácím šampionátu na Lipně.

O Pekingu se teprve rozhodne

"Takže sezóna má ještě hodně kdyby," přidala se kajakářka, která o tom, že se blíží konci kariéry, už hovořila na olympiádě v Sydney. Přesto vydržela. "Když slouží zdraví a baví mě to, proč bych nejezdila," namítla. "A že se konec kariéry blíží, to je pravda," usmála se. A co olympijské hry v Pekingu? "Čínsky se rozhodně učit nebudu. Klidně spekulujte, ale jestli se rozhodnu, tak to bude po sezóně a včas to oznámím," řekla novinářům.

Přípravu Hilgertové na sezónu zprvu narušily finanční potíže, neboť se protáhla jednání o sponzorských smlouvách, zkráceny byly rovněž dotace z Českého olympijského výboru, jenž kvůli olympiádě v Turíně financuje převážně zimní sporty. Hilgertová tak strávila pouze dva týdny ve Francii. V minulých letech přitom jezdila do Afriky či Austrálie. "Ale nebude problém to do říjnového mistrovství světa dohnat," věřila. Nejprve se ale musí kvalifikovat.

Reklama