Hlavní obsah

Knapkovou vyděsily achilovky, přesto odletěla do Austrálie

Praha

Skifařku Miroslavu Knapkovou v minulých dnech vyděsily problémy s achilovkami, přesto dnes odletěla do Austrálie, kde ji čeká soustředění a následně na konci měsíce vstoupí do prvního závodu Světového poháru. Zdravotní stav olympijské vítězky z Londýna se totiž zlepšil a momentálně opět bez větších potíží trénuje.

Foto: Sport.cz

Mirka Knapková

Článek

"Odjela jsem kvůli tomu dříve ze soustředění v Itálii, ale teď už jsem ve fázi, kdy můžu odjet," řekla Knapková. Ještě v průběhu týdne se totiž rozhodovala, zda nemá plánovanou cestu do Austrálie zrušit. Svůj stav a léčbu řešila s lékaři i fyzioterapeuty.

"Přijela jsem vystrašená, protože jsem podobné problémy nikdy neměla a mám k tomu respekt. Vím, jak to může udělat paseku a znám pár lidí, hlavně atletů. Například Petra Svobodu," poukázala Knapková na úspěšného překážkáře, který s podobným zraněním už řadu měsíců marodí. "Říkala jsem, že takhle dopadnout nechci," pousmála se.

Třiatřicetiletá veslařka má za sebou nezvyklý začátek přípravy. Před Vánoci trénovala v Jihoafrické republice. "Byla to trošku změna, ale asi se vrátíme ke starému modelu, kdy jsme jezdili na hory. To mi dělá lépe," přiznala Knapková. Ocenila však, že mohla fyzickou kondici nabírat společně s atlety v čele s úřadující světovou šampionkou na 400 m překážek Zuzanou Hejnovou. "Bylo to zpestření," řekla mistryně světa z roku 2011.

Teď ji čeká další dlouhá cesta, neboť se rozhodla, že jako jedna z mála evropských veslařů bude startovat v úvodním závodě SP v Sydney. "Ráda cestuju, potřebuju nové impulzy a podněty. Svým způsobem mě to i obohatí. (Veslování) není jen o tom vyhrávat medaile, ale i o získávání zkušeností. V Austrálii je veslování hodně populární a úspěšné. Uvidím, jak tam trénují a jaké tam mají zázemí," vysvětlila Knapková.

Navíc bude mít hned na začátku sezony možnost se utkat s momentálně hlavní soupeřkou, Australankou Kim Crowovou. "I proto jsem to chtěla jet zkusit. Nepředpokládám ale, že budeme ve stejné formě. Ona vesluje celou zimu, zatímco já jezdila na trenažéru. Bude na tom určitě lépe," řekla Knapková. Narazí i na zkušenou Emmu Twiggovou z Nového Zélandu. Závod skifařek tak bude patřit k ozdobám celého podniku.

Před rokem brněnská rodačka uvažovala o tom, že by startovala ve větší posádce. Nakonec ale nenašla kvalitní parťačku a zůstala na skifu. Letos už nikoho nehledala. Už totiž neplánuje moc experimentovat a pomalu se začíná soustředit na olympijské hry v Riu de Janeiro. Příští sezóna už bude kvalifikační. "I proto letos ještě jezdíme po soustředěních po světě. Příští rok už se budu připravovat doma," dodala Knapková. Loni na podzim se jela do Ria podívat, aby věděla, co ji čeká.

Reklama

Související témata: