Hlavní obsah

Kajakář Prskavec obhájil evropský titul, Přindiš přidal stříbro

Vídeň
Aktualizováno

Kajakář Jiří Prskavec obhájil ve Vídni titul mistra Evropy ve vodním slalomu. Jednadvacetiletý závodník USK Praha a úřadující vicemistr světa zvítězil před kolegou z reprezentace Vítem Přindišem, české duo doplnil na stupních vítězů Španěl Samuel Hernanz. Světový šampión Vavřinec Hradilek skončil při zdravotní indispozici devátý.

Foto: Roháčková Ivana, ČTK

Kajakář Jiří Prskavec během mistrovství Evropy ve Vídni.

Článek

Česká výprava získala v prvním finálovém dnu v individuálních závodech kompletní sadu medailí. V neolympijské disciplíně C1 žen skončila třetí kanoistka Kateřina Hošková. Monika Jančová byla čtvrtá.

V závodech hlídek získali stříbro kanoisté Vítězslav Gebas, Jan Mašek a Lukáš Rohan. Třetí skončily kanoistky, ale při konkurenci pouhých tří týmů nebyl jejich závod hodnocen jako mistrovský. Kajakáři skončili čtvrtí 22 setin od bronzu, o titul je připravily dva dotyky branek.

Prskavec zopakoval loňský triumf z Krakova a kromě Přindiše se k němu nikdo ani nepřiblížil. Oba čistě jedoucí Čechy od sebe dělilo 88 setin, bez chyby absolvoval trať i Hernanz, ale oproti Prskavcovi byl pomalejší o plných 2,38 sekundy.

"Že bych mohl mít medaili, to jsem tak v koutku duše doufal, ale že bych mohl mít znovu zlatou, to mě nenapadlo. Ještě navíc, když je Vítek (Přindiš) na druhém místě, to je fakt super," prohlásil Prskavec, který si dnešním titulem zajistil nominaci do reprezentace i pro příští sezonu.

To pětadvacetiletý Přindiš si připsal vůbec první individuální medaili, dosud má z vrcholných akcích pět cenných kovů ze závodů hlídek včetně zlata z loňského ME. "Hlavní cíl bylo vyjet si nominaci na mistrovství světa, což se mi povedlo už v semifinále, takže mi spadl obrovský kámen ze srdce, a pak to vyšlo takhle krásně," pochvaloval si.

Hradilka limitoval bolavý krk

Stříbrný olympionik Hradilek se dopustil jednoho dotyku, bez něj mohl být těsně čtvrtý. Ve Vídni jej ale vinou vyhřeznuté ploténky trápil bolavý krk a z toho plynoucí potíže s pravou rukou, proto už byl spokojený se samotným postupem ze semifinále. "Já už mám splněno, jsem spokojený," prohlásil ještě před finále.

Ve finále kanoistů, do něhož Češi nepostoupili, slavili pro změnu double Slováci. Zvítězil Alexander Slafkovský před Michalem Martikánem.

V nebývale vyrovnaném závodě kanoistek dělily první tři závodnice od sebe dvě sekundy, tudíž jeden dotek připravil Hoškovou o titul. "To samozřejmě zamrzí, ale pořád je lepší být třetí než třeba jedenáctá," prohlásila Hošková, jež si účastí ve finále zajistila start na zářijovém MS v USA.

Devětadvacetiletá kanoistika jezdí také na kajaku, ale ke své nové a mladé disciplíně přesedlala, neboť cítila větší šanci na úspěch. V roce 2011 se stala v Bratislavě mistryní světa, byť cestou dolů kanálem mezi brankami předvedla eskymácký obrat.

Úroveň se ale za poslední dva roky zvedla. "Je to pro mě zadostiučinění po loňské sezoně, kdy jsem nebyla ve finále ani na mistrovství světa ani na mistrovství Evropy," uvedla Hošková, která se postarala vůbec o první českou medaili v historii ME v této kategorii, která se oficiálně jezdí od MS 2010.

Oslavy medaile si hned u vody ale vybraly svou daň. Soupeřky se špičkovaly, naskákaly do vody a při hromadném pádu loď Jančové udělala do kanoe bronzové medailistky díru. "Každá sranda něco stojí," uvedla s úsměvem Hošková.

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu ve Vídni:
Muži:
K1:
1. Prskavec 83,94 (0 trestných sekund)
2. Přindiš (oba ČR) 84,82 (0)
3. Hernanz (Šp.) 86,32 (0)
...9. Hradilek (ČR) 88,46 (2).
3xK1:
1. Německo 96,27 (0)
2. Velká Británie 98,75 (0)
3. Polsko 98,90 (2)
4. ČR (Prskavec, Hradilek, Přindiš) 99,12 (4).
C1:
1. Slafkovský 88,49 (0)
2. Martikán (oba SR) 89,76 (2)
3. Benzien (Něm.) 90,05 (2)
...15. Mašek 95,18 (2)
19. Rohan (oba ČR) 99,01 (6) - oba vyřazeni v semifinále.
3xC1:
1. Slovinsko 98,48 (0)
2. ČR (Gebas, Mašek, Rohan) 101,18 (0)
3. Slovensko 102,16 (2).
Ženy:
C1:
1. Loirová (Fr.) 105,21 (2)
2. Schmidová (Rak.) 106,32 (0)
3. Hošková 107,05 (2)
4. Jančová (obě ČR) 114,13 (8).

Reklama