Hlavní obsah

Vodáci ukončili nominaci a jedou trénovat do dějiště ME

PRAHA

Pouze dva dny po skončení domácích nominačních bojů se čeští vodní slalomáři vydají do Tacenu, aby si vyzkoušeli v tréninku i v samotném závodu specifickou trať v dějišti mistrovství Evropy. Doma zůstane dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová, jež do Slovinska pojede v předstihu až na samotný šampionát.

Foto: KORZO

Štěpánka Hilgertová

Článek

Kanál v Tacenu, kde se mistrovství Evropy uskuteční od 24. do 26. června, má velký sklon a voda v něm hodně pulsuje. "Je to tam hodně o štěstí," nechal se slyšet kanoista Jan Mašek, vítěz domácích nominačních závodů. "Známe to tam, byli jsme tam už několikrát, ale potřebujeme si to oživit," shodli se deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek, medailisté z olympiády v Aténách.

V Tacenu budou vodáci trénovat dvě hodiny denně, na závěr soustředění je čeká kontrolní závod. "Je to specifická trať, rozhodně to není můj šálek čaje," prohlásila Hilgertová, která se do Tacenu vydá čtyři až pět dnů před mistrovstvím Evropy. Pokud se chtějí reprezentanti udržet v týmu i pro MS v Penrithu, musejí skončit do šestnáctého místa a do poloviny startovního pole. "Proto to zřejmě bude v Tacenu při mistrovství Evropy jízda na jistotu," připustila Hilgertová.

Případná dodatečná nominace v září

Pokud by některý z vodáků nesplnil nominační podmínku na světový šampionát, musel by absolvovat dodatečnou domácí nominaci v září při mistrovství republiky na Lipně. To už by však Hilgertová chtěla trénovat v Austrálii na trati, kde v roce 2000 podruhé vyhrála olympiádu.

Kouče reprezentace Jiřího Pulteru překvapili při domácí nominaci kajakáři Luboš Hilgert junior a Jindřich Beneš, stejně jako mladý deblový pár Přinda, Vladař. "Je dobře vědět, že máme rezervu v mládí," prohlásil. Složení týmu je takřka shodné jako loni, až na Stanislava Ježka, který nahradil Ondřeje Pinkavu.

Jeho svěřence čekají krátce po ME závody Světového poháru v Augsburgu a španělském Seu, ještě před tím do Atén k úvodnímu dílu SP pojedou jen lodě, které si cestu zaplatí ze svých prostředků přidělených jim svazem na přípravu. "Zatím vím, že tam pojedou všechny ženy, dva debly a Kubričan. Ostatní se rozhodují," uvedl Pultera. Celková částka na odměny vodáků za MS a ME činí 700.000 korun.

Složení reprezentace ČR:
Muži:
C1: Jan Mašek, Stanislav Ježek (oba USK Praha), Tomáš Indruch - náhradník Ondřej Pinkava (oba Dukla Brandýs nad Labem).
C2: Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (Dukla Brandýs nad Labem), Marek Jiras, Tomáš Máder, Jaroslav Pospíšil, Jaroslav Pollert - náhradníci Lukáš Přinda, Marek Vladař (všichni USK).
K1: Ivan Pišvejc (USK Praha), Ondřej Raab, Lukáš Kubričan - náhradník Tomáš Kobes (všichni Dukla Brandýs nad Labem).
Ženy:
K1: Štěpánka Hilgertová (Dukla Brandýs nad Labem), Irena Pavelková (USK Praha), Marcela Sadilová (Dukla Brandýs nad Labem) - náhradnice Marie Řihošková (USK Praha).

Reklama

Související témata: