Hlavní obsah

Hradilek přerušil sezónu, chce se uzdravit a připravit na MS

Vídeň
Aktualizováno

Kajakář Vavřinec Hradilek se po mistrovství Evropy ve Vídni rozhodl přerušit sezónu, pět týdnů se bude léčit a nepojede nejspíš ani závod Světového poháru za tři týdny v Praze v Troji. Ohrožena je dokonce i jeho účast na zářijovém mistrovství světa v Deep Creeku v USA. Problémem je vyhřeznutá ploténka v krční páteři a s tím související problémy s pravou rukou, která ho bolí a v níž ztrácí cit.

Foto: Jan Homolka, ČTK

Zdravotně indisponovaný Vavřinec Hradilek skončil na mistrovství Evropy ve vodním slalomu devátý.

Článek

Když chodil mezi kvalifikacemi a po semifinále kolem kanálu, jakoby měl pravítko v zádech, nemohl otočit hlavou. "A celej se otáčet můžeš?" z legrace si ho dobírali kamarádi v narážce na hlášku z filmu Vesničko má středisková. Mistru světa a stříbrnému olympijskému medailistovi Hradilkovi ale moc do smíchu nebylo, trpěl bolestí. "Na hlavu mi radši moc nesahejte," hlesl.

Přesto zvládl ve Vídni pět jízd. "Už toho ale mám plné zuby, musím si dát pauzu, přerušuji sezónu," prohlásil, když vylezl z vody. Trochu litoval pokaženého průjezdu v jedné z protivodných branek ve finále, kde zpomalil a navíc dostal dvě sekundy trest za dotek branky. Na bronz mu chybělo 2,14 sekundy, mohl tedy doplnit na stupních vítězů mistra Evropy Jiřího Prskavce a stříbrného Víta Přindiše. "To mě trochu mrzí, možná to šlo," zalitoval po skončení finále.

Pak už ale myslel na to, jak se dát dohromady. "Nakonec jsem rád, že jsem jel, nelituji toho, jsem spokojený a dokázal jsem, že výkonnost mám," uvedl. "A vypadá to, že jsem se snad moc nezničil. Není to horší, než když jsem přijel," řekl. "Je to složité a nechci to moc rozebírat, ale ta pravá ruka mi moc nefunguje a celý ten pohyb krku a páteře není úplně ideální," popsal své problémy.

Odjel poslední závod v sezóně?

Pět příštích týdnů nebude trénovat a bude se jen léčit. Jediným cílem sezóny je rázem dát se dohromady na mistrovství světa v září. "Ale tam chci jet jen v případě, že to budu dobré a ta ruka s krkem bude fungovat na sto procent. Nejlépe silněji," uvedl a připustil, že sobotní závod může být i jeho poslední v sezóně.

Do rukou si ho vezme fyzioterapeut Pavel Kolář. "Neumím přesně říct, jak ta léčba bude vypadat," pokrčil rameny Hradilek. Věří ale, že k radikálnímu řešení nebude muset sáhnout. "To jen kdyby to fakt nešlo. Zatím to budeme řešit cvičením, obstřiky, infuzí, snad se to zklidní. Doufám, že na operaci nedojde," věřil.

Neúčasti na Světových pohárech lituje, ale zdraví je pro něj přednější. "Nechci v sedmadvaceti letech vstávat jako šedesátiletej dědek. To už jde mimo sport," uvedl kajakář. První akcí, kterou bych chtěl stihnout, je červencové soustředění v USA na trati mistrovství světa. "Ale je možné, že tam nepojedu, když nebudu fit. Pak se zkusím připravit na mistrovství světa doma. Ale jen když budu úplně v pořádku," zopakoval.

Reklama

Související témata: