Hlavní obsah

Synek bude po sedmi letech zase veslovodem osmy Dukly, Knapková bude při Primátorkách jen na břehu

Martin KézrPrávo
Aktualizováno

Čerství mistři Evropy na skifu Ondřej Synek a Mirka Knapková se při nedělních pražských Primátorkách na Vltavě nepředstaví ve svých disciplínách. Synek bude po sedmi letech veslovodem osmy pražské Dukly, Knapková se dokonce z účasti úplně omluvila.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Skifař Ondřej Synek (vlevo) oznámil 3. června v Praze, že se zúčastní 101. ročníku veslařské regaty Primátorky v posádce osmy Dukly. Skifařka Miroslava Knapková (vpravo) se zúčastní pouze jako divák. Uprostřed nový předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.

Článek

Velikým favoritem 101. Primátorek je osmiveslice Dukly, která závodu vládne nepřetržitě od roku 1979 a její kormidelník Oldřich Hejdušek bude útočit už na své 23. prvenství. „Vždycky říkám, že už sedám do lodě naposledy, tak to i letos zopakuji při své už třiatřicáté účasti," směje se nestor českého veslování. Do hlavního závodu, jehož finále se jede v neděli 8. června v pravé poledne, je přihlášeno 11 osmiveslic a letos se hlavní díl Primátorek obejde bez zahraniční konkurence.

Favorizovanou posádku Dukla společně s kormidelníkem Hejduškem tvoří Synek, Podrazil, Doleček, Pilc, Altman, Andrle, Štěrbák a Paroulek. Právě Synkův start na osmě může být velkým diváckým lákadlem. „Beru osmiveslici jako příjemné zpestření. Těším se a užívám si, že nejsem na lodi sám, ale taky cítím větší zodpovědnost za výsledek," tvrdí Synek v pozici stroka, který v úterý absolvoval první společný trénink.

„Vypadalo to hodně dobře, kluci měli chuť máknout, já se taky popral s únavou ze šampionátu a snad se do neděle správně sladíme," vykládá Synek, jenž má na kontě zatím šest primátorských triumfů na osmě a šest z doprovodného závodu na skifu. „S trenérem Blechou jsem jel v jedné posádce ještě při mé vítězné premiéře s osmou v roce 2001. Taky proto jsme se docela rychle dohodli, že se letos pro zpestření do osmy vrátím," vzpomíná úřadující mistr světa i Evropy na skifu.

Ryzího bidláka nemáme, říká Blecha

„Všechny zlozvyky, co mám, si nesu i do osmy, jen tady držím v ruce jedno veslo," usmívá se Synek. „V posádce vlastně není žádný ryzí bidlák, všech těch osm kluků má i zkušenost z párových lodí," připomíná Petr Blecha, s dvanácti výhrami jako závodník rekordman Primátorek. Hned za něj se v případě letošního úspěchu může zařadit Milan Doleček, jenž by slavil podeváté.

Naopak koupel ve Vltavě by za premiérový triumf čekala trio Altman, Paroulek, Štěrbák. „Nebráním se roli favorita, ale spíš než řečmi to musíme stvrdit na vodě. Velkým plusem je posazení Synka na stroka, všechny ostatní kluky donutí tahat na maximum," uvažuje trenér Blecha.

Mirka Knapková se původně měla představit na svém skifu, kde by obhajovala prvenství. Jenže po návratu z evropského šampionátu v Bělehradě změnila plány. „Vrátila jsem se hodně zbitá, ve finále jsem se vydala ze všech sil, takže jsem byla nucená trochu si urovnat priority a z Primátorek se omluvit. Chci se dobře nachystat za tři týdny na Světový pohár ve Francii," líčí Knapková.

"I když mě to přijde v neděli asi trochu líto, budu se dívat jen z břehu. Musela jsem přehodnotit, co je v sezóně prioritní. Pokud chci uspět koncem prázdnin na mistrovství světa, nemůžu absolvovat úplně všechno," vysvětluje svou absenci v závodě Knapková.

Reklama