Hlavní obsah

VIDEO: Dukla se Synkem vyhrála Primátorky po pětatřicáté v řadě, i když kormidelníkovi odešel mikrofon

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Osmiveslice Dukly ovládla po pětatřicáté za sebou tradiční pražské Primátorky. Z vítězství ve 101. ročníku závodě na Vltavě se radovala favorizovaná posádka pražského klubu, jejímž veslovodem byl Ondřej Synek.

Dukla se Synkem vyhrála Primátorky.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Dukly vítězí nepřetržitě od roku 1979 a ani letos nebylo o jejím triumfu pochyb. „Beru osmiveslici jako příjemné zpestření. Všichni jsme si ten závod užili a neudělali žádnou chybu, proto jsme i vyhráli," hodnotil trok Synek, jenž se do osmy Dukly vrátil po sedmi letech.

„Nebylo to úplně lehké, ale rozdíl mezi námi a soupeři byl přece jen znát. Už v zatáčce pod Vyšehradem jsme byli vpředu a od smíchovského železničního mostu jsme si pozici v čele závodu jen kontrolovali a nebylo co řešit," vyprávěl Synek, jenž zažil už sedmé prvenství na osmiveslici při Primátorkách. „Mám parádní bilanci. Pokaždé, když jsem seděl v osmě, tak jsme vyhráli."

Jediný problém řešila vítězná posádka, když během závodu kormidelníkovi přestal fungovat mikrofon. „Kluci to nahoře vůbec neslyšeli a jeli to jen intuitivně. Já měl štěstí, že jsem seděl metr od něj," vykládal Synek. Kormidelník Oldřich Hejdušek slavil už své 23. prvenství při Primátorkách. „Poslední dobou každý rok říkám, že sedám do lodě naposledy, tak to zopakuji i letos při třiatřicáté účasti," tvrdil 56letý nestor českého veslování, ale právě pro nefunkčnost mikrofonu nebyl téměř schopen mluvit.

Synek ostatní namotivoval

„V posádce není žádný ryzí bidlák, všech osm kluků má zkušenost z párových lodí. Posazení Synka na stroka ale každého donutilo tahat na maximum," připomněl trenér Petr Blecha. Vítězná posádka měla v lodi i televizní kameru. „Ostatní kvůli tomu dovažovali," prozradil strok vítězné posádky, pro nějž byl start v osmě ostrým tréninkem pro skif. „Jeli jsme dráhovou frekvenci 38, to mě dobře rozhýbalo," usmál se Synek.

Koupel ve Vltavě zažili za premiérové prvenství hned tři veslaři, Altman, Paroulek a Štěrbák. Po nich ale skončili ve vodě i všichni ostatní, což při horkém nedělním poledni přišlo vhod všem, nakonec byl hozen do vody i kormidelník.

Neohrožené kralování Dukly je podle Synka systémová záležitost. „Dukla je jediné profesionální centrum veslování u nás, a pokud nepřijede megakonkurence z ciziny, tak asi bude kralovat dál. Jsem za letošní vítězství rád, nejcennější zůstává to z roku 2007, kdy jsme porazili úřadující mistry světa Němce," vykládal Synek a originálně přiblížil způsob oslav. „Nakoupili jsme dva sudy kofoly, budeme k tomu péct palačinky a nezřízeně slavit," chechtal se.

101. ročník Primátorek ve veslování
Muži
Osma (Primátorky):
1. Dukla (Synek, Podrazil, Doleček, Pilc, Altman, Andrle, Štěrbák, Paroulek, korm. Hejdušek) 5:32,190
2. Slavia/Dukla (Jirka, Melichar, Koloc, Basl, Buzrla, Houska, Burncvík, Hollas, korm. Šuma) 5:35,860
3. Dukla/Brno/ČVK Praha/Mělník/Beroun (Běhal, Vondrák, Havlíček, Šágr, Řimák, Kedaj, Srna, Valsa, korm. Havel) 5:37,940
Skif (Jarní skulérský závod Rösslera-Ořovského):
1. Plocek (Dukla) 6:59,950
2. Čabla (Přerov) 7:06,240
3. Kapa (Smíchov) 7:08,240
Ženy
Osma:
1. Slavia (Kopecká, Bruncvíková, Čvančarová, L. Antošová, Stillerová, Nováková, L. Žabová, Šírerová, korm. Víchová) 6:30,060
2. Smíchov/Olomouc (Čechová, Richterová, Kociánová, Ondráčková, Večeřová, Žižková, Malá, Halíková, korm. Hlaváčová) 6:39,180
3. Slavia/Děčín/Bohemians/Curych(Strahlová, Matušíková, Zapletalová, A. Žabová, Fleissnerová, Langová, Rümmeleinová, Blumenthalová, korm. Wagnerová) 6:41,780
Skif (O Stuhu Podolí):
1. Nacházelová (ČVK Praha) 8:09,220
2. Ježková (Litoměřice) 8:23,350
3. Neuhortová (Jindřichův Hradec) 8:41,820

Reklama

Související témata: