Hlavní obsah

V Riu začala výstavba olympijského kanálu pro vodní slalom. Se zpožděním. Podle české makety

Rio de Janeiro

Tak přece jen se bude stavět! S několikaměsíčním zpožděním začala v Riu de Janeiro výstavba olympijského kanálu pro vodní slalom, jehož finální podoba se tvořila na modelu jedna ku třinácti na vodohospodářské fakultě Českého vysokého učení technického v Praze. Areál bude součástí Olympijského parku s názvem Deodoro pro osm dalších sportů. Oznámili to brazilští organizátoři, kteří v minulých týdnech čelili ostré kritice, že v řadě záležitostí mají jen těžko dohnatelné zpoždění. Dokonce se objevily úvahy o krizovém řešení v podobě náhradního dějiště, nejspíše Londýna. Vcelku bezproblémový chod právě probíhajícího MS ve fotbale jakoby výtky utlumil.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Místo pro výstavbu části Olympijského parku v Rio de Janeiru.

Článek

TK k výstavbě modelu dráhy pro vodní slalom na OH v Riu 2016

"Každý začátek stavby olympijského sportoviště je specifická událost. Je vzrušují vidět, jak se olympijské hry blíží, jak tento kanál bude součástí oslavy našeho sportu," prohlásil při slavnostním ceremoniálu José Peruena, prezident Mezinárodní kanoistické federace a člen Mezinárodního olympijského výboru.

Tři z devíti sportovišť v Olympijském parku Deodoro už existují, celý areál bude hostit jedenáct olympijských a čtyři paralympijské sporty. "Je to pro nás velmi důležitý den," uvedl prezident organizačního výboru her v Riu Carlos Nuzman. "Jsme pyšní na to, že práce na tomto areálu začaly a jsem si jist, že to bude úspěšný areál," doplnil.

Model kanálu stál v Praze a Jaroslav Pollert starší se svým synem se podíleli na konečném rozestavění překážek v korytu. "Z devadesáti procent to tak bude, detaily se budou dodělávat na místě," řekl Pollert.

Reklama

Související témata: