Hlavní obsah

Chalupa proti Synkovi o post jedničky na skifu

Martin KézrPrávo

Přímý souboj Ondřeje Synka a Václava Chalupy při víkendové mnichovské regatě určí nejen českou jedničku na skifu, ale i složení veslařských reprezentačních posádek pro šampionát v Japonsku. Dvaadvacetiletý Synek, překvapivý vítěz prvního dílu SP, se bude při druhém pohárovém závodu zase snažit porazit všechny soupeře, včetně o patnáct roků staršího krajana.

Článek

"Věřím, že i v konkurenci olympijského vítěze Nora Tufteho mohu zopakovat prvenství z britského Etonu, a soupeření s Chalupou mi do toho úsilí jen zapadá," soudí Synek. Ví, že pokud bude z české dvojice lepší, bude jezdit na skifu dál. "To je mé přání, i když nevím, jestli jsem zrovna já favoritem, vždyť jsme se ve skifu letos na vodě nepotkali," přiznává finalista olympiády na dvojskifu s Dolečkem.

Chalupa by v případě porážky hledal místo zřejmě v párové čtyřce nebo zkoušel najít partnera pro dvojskif. Pokud by ale 37letý veslař v Mnichově uspěl, bude na jeho rozhodnutí, zda pokračovat i sedmnáctou sezónu na skifu, či usednout se Synkem do dvojskifu.

"Láká mě větší loď. Hlavně psychicky je mnichovský souboj složitý pro oba, jeden z nás ale bude po závodě asi dost nešťastný. Když se mi podaří Ondru porazit, budu rád a jen to zvýší mou další veslařskou motivaci, ale když prohraji, tak to vezmu, " připouští legenda českého veslování.

Celkem se v Mnichově objeví jedenáct českých posádek, a to ještě ze zdravotních důvodů vypadla čtyřka bez kormidelníka mužů a chybí i skifař lehkých vah Vabroušek. Finálové ambice mají skifařky Knapková a v lehké váze Nacházelová, prosadit se mezi nejlepší může i párová čtyřka Jirka, Hanák, Doleček, Karas.

"Do Německa ale vyrazila i řada talentů na zkušenou, jako jsou třeba dvojskif lehkých vah bratří Vetešníků, dvojka bez kormidelníka Tichý, Ventruba či osmiveslice, kde má strok Litera za sebou řadu mladíků," líčí reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Reklama