Hlavní obsah

Kajakář Jiří Prskavec má bronz z mistrovství Evropy do 23 let

Skopje
Aktualizováno

Kajakář Jiří Prskavec získal bronz na mistrovství Evropy vodních slalomářů do 23 let a rozšířil svou letošní sbírku o čtvrtou medaili. Třetí skončila na šampionátu ve Skopji i Monika Jančová v neolympijské disciplíně kanoistek.

Foto: Martin Kovařík/Kanoe.cz

Vodní slalomář Jiří Prskavec při kvalifikační jízdě na ME ve Vídni.

Článek

Jednadvacetiletého Prskavce v Makedonii trápila zablokovaná lopatka i bolesti zad, musel omezit tréninky, ale v závodu potvrdil roli kandidáta na medaili. V dopoledním semifinále skončil druhý, ale ve finále čistou jízdu nezopakoval a jednou se dotknul branky. S penalizací nabral ztrátu 2,31 sekundy na vítězného Poláka Rafala Polaczyka, druhý byl Francouz Quentin Burgi.

"S těmi zdravotními problémy a s takovou konkurencí, jaká tady je, bych před pár dny ještě o medaili vůbec neuvažoval," ocenil Prskavec. "Snažil jsem se jet od začátku čistě, ale bohužel se mi podařilo dát hned šťouch na druhé brance. Pak jsem si říkal, že to zkusím do konce, a naštěstí to vyšlo," dodal v tiskové zprávě svazu.

Prskavec už letos vybojoval bronz na světovém šampionátu třiadvacítek, obhájil titul mistra Evropy a před dvěma týdny na Světovém poháru doma v Praze-Troji byl stříbrný. V druhé části sezóny ho ještě čekají dva závody SP a zářijové mistrovství světa v Deep Creeku v USA, kde se pokusí navázat na loňské stříbro.

"Musím říct, že už se moc těším na přípravu. Začneme asi příští týden ve čtvrtek. Teď si dám opravdu pauzu od pádlování aspoň týden a pak se do toho opět vrhneme. Poslední dva měsíce jsem v podstatě v kuse jenom závodil, nemám nic natrénováno a o to víc si cením tento bronz. Po chybě na jedné z prvních bran jsem to dokázal ustát a vezu medaili, takže je to super výsledek," dodal Prskavec.

V kategorii C1 byl ze tří českých kanoistů nejlepší devátý František Jordán. V závodech hlídek přidali mladí vodáci další dvě medaile, tu nejcennější junioři v kanoích. Jejich kolegyně v C1 braly bronz.

Výsledky MS juniorů a závodníků do 23 let ve vodním slalomu:
Muži do 23 let:
K1:
1. R. Polaczyk (Pol.) 99,31 (0 trest. sekund)
...3. Prskavec -2,31 (2)
15. Cvikl -159,35 (156)
v semifinále 18. Dupal (všichni ČR)
C1:
1. Perron (Fr.) 106,55 (0)
...9. Jordán -9,45 (4)
v semifinále 14. Říha
19. Rohan (všichni ČR)
Ženy do 23 let:
C1:
1. Franklinová (Brit.) 122,72 (2)
...3. Jančová -9,10 (0)
v semifinále 13. Čekalová (obě ČR)

Reklama

Související témata: