Hlavní obsah

Plavkyně Sjöströmová překonala rekord na 50 metrů motýlek

Boraas

Švédská plavkyně Sarah Sjöströmová vytvořila nový světový rekord na 50 metrů motýlek. Úřadující mistryně světa z dvojnásobné trati zaplavala v sobotu na domácím šampionátu v Boraasu čas 24,43 sekundy a dosavadní maximum krajanky Therese Alshammarové překonala o 64 setin sekundy.

Foto: archiv Simony Baumrtové

Ilustrační fotografie.

Článek

Výrazné vylepšení času je o to cennější, že Alshammarová svůj rekord zaplavala na mistrovství světa v Římě v roce 2009, kdy ještě bylo povoleno používat plavky z high-tech materiálů.

„Chybí mi slova. Mám docela špatný zrak a nejdřív jsem si říkala: 24,93, páni, to je světový rekord. A ještě několik vteřin mi trvalo, že jsem zaostřila, že to je 24,43," prohlásila dvacetiletá plavkyně. „Poprvé jsem plavala trať bez nadechování, možná to bylo v tom. Myslela jsem, že tohle je nepřekonatelný rekord," dodala.

Sjöströmová naznačila vynikající formu už v pátek, kdy zaplavala kraulařskou padesátku jako první žena po zákazu speciálních plavek pod 24 sekund. Časem 23,98 zaostala za světovým rekordem Němky Britty Steffenové z římského šampionátu o 25 setin sekundy.

Reklama