Hlavní obsah

Do finále ME postoupily tři lodě, Fuksa na dvou tratích

Brandenburg

Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba závodili v pátek společně v letošní sezóně vůbec poprvé a bez problémů vyhráli na čtyřkajaku rozjížďku na ME v německém Brandenburgu na kilometrové trati. Bronzoví olympijští medailisté tak v neděli odpoledne budou ve finále obhajovat zlaté medaile. Přímo do finále postoupili v pátek také kanoista Martin Fuksa na dvou tratích a deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák na kilometru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kanoista Martin Fuksa

Článek

"Z loňska už jsme poučení, že tady na Evropě zase o tolik nejde, směřujeme přípravu k mistrovství světa. Ale když to tady vyjde, určitě nás to nakopne," uvedl v tiskové zprávě svazu háček posádky Daniel Havel. "Bylo to v pohodě, až nás to docela překvapilo. Ani před startem jsme z toho ale neměli strach, všichni jsme se při rozjetí na singlech cítili dobře, takže jsme do toho šli celkem v klidu," prohlásil Havel.

Fuksa byl dopoledne druhý v rozjížďce na kilometru a poloviční trať odpoledne suverénně ovládl. "Jelo se mi dobře," řekl Fuksa, jehož v sobotu čeká rozjížďka na dvoustovce a odpoledne finále na kilometru.

Dvořák s Radoněm se dopoledne s podmínkami poprali slušně, v rozjížďce skončili na třetím postupovém místě. "Trochu jsme nevěděli, co si v těch podmínkách můžeme dovolit, takže jízda byla maličko rozpačitá. Na druhou stranu účel splnila, naštěstí jsme postoupili rovnou. Ve finále to bude výrazně lepší," věřil Dvořák.

Odpoledne ale pátá dvojice z OH v Londýně zažila šok, neboť na pětistovce do finále nepostoupila. Kanoisté nejprve vypustili rozjížďku a v semifinále jim postup do boje o medaili unikl o čtyři tisíciny sekundy. "Lepší nevědět," řekl háček Radoň. "Dost nás rozhodila rozjížďka, vůbec nevím, co se tam stalo. Doufali jsme, že budeme bojovat o medaili, na pětistovce na ni určitě máme, vždyť jsme vyhráli svěťák," prohlásil. "Trochu nás to vyučilo. Finále na kilometru jedeme v sobotu až v šest večer, snad se do té doby zkoncentrujeme," shodli se oba.

Dostál se do finále neprobojoval

Finále uniklo i kajakáři Josefu Dostálovi. Bronzovému medailistovi z loňského šampionátu uškodilo, že odpoledne vítr nad jezerem Beetzsee zesílil a zvyšoval vlny, kvůli nimž se někteří singlkanoisté nechtěně koupali. Dostál dojel v semifinále pátý, od postupu ho dělily skoro dvě sekundy.

"Měl jsem vztek, protože jsem ze sebe bohužel nedokázal dostat to, co jsem měl natrénováno. Kvůli vlnám. Nerad se vymlouvám na podmínky, ale tentokrát asi právem můžu. Přeci jen mám o nějakých dvacet nebo třicet kilo víc než ostatní a když jsou vlny, tak se v nich potápím," vysvětloval juniorský mistr světa a člen úspěšného čtyřkajaku. "Nejvíc mě rozčilovalo, když jsem před sebou viděl soupeře, jak si jeli krásně na vlnách, a já dostával jednu za druhou do obličeje," zlobil se.

V sobotu dopoledne jsou na programu rozjížďky na sprinterské dvoustovce, blok bojů o medaile začne od půl páté odpoledne. V neděli se pak pojede o medaile na dvoustovce, pětistovce a finále čeká také čtyřkajak, který před rokem získal zlato. Pojedou se i závody na 5000 metrů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články