Hlavní obsah

Chalupa bude veslovat v párové čtyřce, ale neví se, místo koho

PRAHA

Nejlepší český veslař posledních let Václav Chalupa bude ve zbytku sezony členem posádky párové čtyřky. Koho však ve stávající čtveřici nahradí, bude oficiálně známo až ve středu. Trenér Sergej Kruťjakov totiž zveřejní své rozhodnutí až tři dny po Chalupově skifařské porážce od Ondřeje Synka ve Světovém poháru.

Foto: archiv

Václav Chalupa

Článek

"Vašek bude na sto procent v posádce," řekl Kruťjakov. Nechce však zatím zveřejnit, čí místo Chalupa zaujme. Jisté pouze je, že trenér dodrží svůj slib, který zkušenému veslaři v minulosti dal.

Ulehčit složitou situaci mu mohlo pouze Chalupovo vítězství nad Synkem o víkendu v Mnichově. V tom případě by oba veslaři vytvořili podle dohody posádku dvojskifu. "To by byla podle mého nejlepší volba. Dopadlo to ale jinak," uvedl Kruťjakov.

Místo toho bude muset ruský trenér, který stojí za složením stříbrné posádky z olympijských her v Aténách, rozhodnout, koho ze stávající čtveřice David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček a Tomáš Karas vyřadí. "Kluci už tuší, jak to dopadne. Musíme ale ještě vše vyzkoušet, protože je to složitá otázka a bolestivá věc," řekl Kruťjakov, jenž kvůli tomu zkrátil i dovolenou s rodinou v Německu.

Nejčastěji se skloňuje jméno Dolečka

Podle dostupných informací mají pevnou pozici veslovod Jirka a Hanák. Nejčastěji se naopak mluví o tom, že párovou čtyřku opustí Doleček, jehož otec paradoxně připravuje právě Synka. "Tím si nejsem jistý. Musíme to vyzkoušet. Pak se teprve rozhodnu," bránil se Kruťjakov zveřejnit v předstihu svůj verdikt.

Reprezentant, který výstavní loď českého veslování opustí, by měl usednout do dvojskifu. Otázkou však zůstává, s kým. "Jeden kvalitní veslař vypadne z párové čtyřky, ale druhý se k němu bude hledat těžko," řekl reprezentační šéftrenér Přemysl Panuška.

Řešením by mohlo být jméno Michala Vabrouška. Historicky jediný český mistr světa se ale věnuje skifu lehkých vah, navíc ohlásil konec aktivní kariéry po této sezoně a veslaři tvoří posádky s výhledem k olympijským hrám v Pekingu.

Reklama