Hlavní obsah

Plavecký coming out. Bývalý šampión Thorpe přiznal, že je gay

Melbourne

Pětinásobný olympijský vítěz v plavání Ian Thorpe se poprvé otevřené přihlásil k homosexuální orientaci, kterou dlouhá léta popíral. I ve své předloňské autobiografii tvrdil, že je heterosexuál. Nyní v rozhovoru se známým britským novinářem Michaelem Parkinsonem pro australskou televizi uvedl, že už nechce žít ve lži.

Foto: MARK J. TERRILL, ČTK/AP

Australský plavec Ian Thorpe na archivním snímku po olympijském triumfu v závodu na 200 metrů volný způsob na hrách v Aténách.

Článek

"Je to čerstvé. S nejbližšími lidmi ze svého okolí se o tom můžu v klidu bavit tak dva týdny," řekl jednatřicetiletý Thorpe. "Všem, kteří mi vyslovili podporu srdečně děkuji," doplnil později na svém twitterovém účtu.

Na sexuální orientaci se ho prý novináři ptali, když byl ještě teenager, což prý vedlo k tomu, že zaujal obranný postoj. V té době prý neměl ještě jasno, později se bál, že by "coming outem" zklamal svou rodinu a fanoušky. Ve svém životopise napsal, že ho přitahují ženy a že touží jednou založit rodinu.

V rozhovoru s Parkinsonem řekl, že měl s pravdou vyjít ven dříve. "Nemám problém říct, že jsem gay. A nechci, aby mladí lidé zažívali stejné pocity jako já. Můžete dospívat, být v pohodě a být gay," uvedl majitel 16 zlatých medailí z olympijských her a mistrovství světa, který ukončil kariéru po hrách v Aténách 2004. Pak ještě absolvoval neúspěšný comeback se snahou dostat se na hry v Londýně 2012.

V poslední době měl vážné potíže s infekcí v rameni a potýkal se také s depresemi. Začátkem února ho v noci v Sydney zadržela policie, když se potácel ulicemi a pokusil se dostat do cizího auta. Čtyřnásobný nejlepší plavec světa skončil v péči lékařů, neboť byl nadopován antidepresivy a léky proti bolesti. Následně nastoupil léčbu.

Reklama

Související témata:
Sexuální orientace