Hlavní obsah

Synka udivila nečekaná koupel Litevce. Něco takového nepamatuju, hlásil skifař

Lucern/Praha

Ani ve druhém letošním souboji nejlepších světových skifařů neodolal Ondřej Synek náporu Novozélanďana Mahého Drysdalea. Ve švýcarském Lucernu se ale spolu s dvojkou bez kormidelníka lehkých vah Vraštil, Kopáč postaral druhým místem o nejlepší český výsledek.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Skifař Ondřej Synek na jezeře Rotsee v Lucernu.

Článek

Víc vás těší stříbrná pozice, nebo štve porážka od novozélandského rivala?

Asi oboje. Chtěl jsem tu vyhrát, což se mi nepovedlo, na druhou stranu Drysdale neodskočil moc daleko, pořád je to bojovatelné. Do mistrovství světa zbývá šest týdnů, to je dost času, dá se udělat spousta práce.

Bylo v Lucernu k vítězství blíž než před třemi týdny ve Francii?

Asi naopak. Tady Drysdale za kilometrem nastoupil, což jsem čekal, ale on za to vzal fakt hodně, na 250 metrech mi ujel o loď. Spoléhal jsem na to, že ho dojedu, a trochu jsem ho stahoval, ale pak se ten rozdíl zastavil a já vytuhl.

Litevec Griskonis, s nímž jste zezačátku vedl, se s lodí vykoupal. Viděl jste, co se stalo?

Vůbec jsem to neviděl, jen jsem slyšel ránu a Litevec byl ve vodě. Po závodě jsem se ho ptal, co se stalo, prý se veslem zachytil o provázek, který drží bójku.

Pamatujete na takové úrovni podobnou situaci?

Přemýšlel jsem o tom a za čtrnáct let, co vesluju na světové scéně, nepamatuju, že by se to v mém závodě stalo. Občas se někdo vykoupe, ale takhle vedle mě, navíc ve finále, poprvé.

Vraťme se ještě k Drysdaleovi. Po triumfu na olympiádě v Londýně si dal pauzu, čekal jste, že se dokáže vrátit takovým způsobem?

Rozhodně jsem ho neodepisoval. Je vidět, že si odpočinul a vrátil se v dobré formě, ten rozdíl mezi námi je zhruba stejný jako v době olympiády. Na mistrovství světa pojede v roli favorita a na mně je, abych ho stíhal. Ale nemyslím si, že to je nemožné.

Je ve výhodě, nebo vám pozice černého koně vyhovuje?

Pro mě je to lepší, on bude pod větším tlakem. Ale Drysdale je psychicky silný, ostřílený závodník. I kdybych ho tady porazil, moc by se nezměnilo.

Co vás čeká před světovým šampionátem v Amsterdamu?

Teď jsme tu naložili lodě a jedeme na dva týdny na soustředění do italského Livigna. Pak se budu chystat v Praze a týden před šampionátem pojedu ladit formu na kanál v Račicích.

Reklama